Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της εκάστοτε δημοτικής αρχής για το προηγούμενο έτος, αποτελεί μια θεσμοθετημένη υποχρέωση, που τουλάχιστον στην Κίσαμο μετά την συνένωση των πρώην 3 δήμων και έως και πέρυσι, γινόταν κάθε χρόνο στο αμφιθέατρο του δήμου σε ημερομηνία που είχε καθοριστεί από το συμβούλιο, με προσκλήσεις σε συμβούλους και φορείς και με τις απαραίτητες δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Με λίγα λόγια, όλοι είχαν ενημερωθεί για την ανοικτή αυτή διαδικασία και όσοι ήθελαν μπορούσαν να συμμετέχουν. Και πολλές φορές, ειδικά παλιότερα, η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη.
Εφέτος όμως, η δημοκρατική αυτή υποχρέωση της δημοτικής αρχής, γίνεται κυριολεκτικά εν κρυπτώ. Σήμερα το βράδυ υποτίθεται πως συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο για να παρουσιάσει η δημοτική αρχή το έργο της για το 2017. Καμία ανακοίνωση δεν έπεσε στην αντίληψή μας, ούτε σε εφημερίδα ούτε σε ηλεκτρονικό ενημερωτικό μέσο. Δεν εστάλησαν προσκλήσεις σε φορείς (όπως ενημερώθηκα από τον δήμο), ούτε καν μια ανακοίνωση στην Ιστοσελίδα του δήμου. Και όπως ενημερώνονται οι μοναδικοί προσκεκλημένοι, οι σύμβουλοι δηλαδή, ο χώρος της συνεδρίασης θα είναι το δημοτικό κατάστημα Δραπανιά και όχι το αμφιθέατρο του δήμου. Και όλα αυτά χωρίς να ερωτηθεί το δημοτικό συμβούλιο, που είναι και αρμόδιο να αποφασίσει το πότε και το που. Περίμενα τουλάχιστον ότι το Σαββατοκύριακο, ή έστω και σήμερα, θα είχαμε ανακοινώσεις παντού για την σημερινή συνεδρίαση. Όμως ούτε και αυτό δεν συνέβη.
Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, είναι θέμα ουσίας, θέμα δημοκρατίας. Καλώ την δημοτική αρχή, όπως ο νόμος ορίζει, να ορίσουμε νέα ημερομηνία, για ανοικτή συνεδρίαση στο αμφιθέατρο του δήμου, με ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο όλων των φορέων και των δημοτών. Αυτό που συμβαίνει δεν τιμά κανένα. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει και αυτό που έχουμε υποχρέωση. Εμείς σε μια τέτοια κρυφή διαδικασία δεν θα συμμετέχουμε και δεν θα την νομιμοποιήσουμε. Άλλωστε ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής είναι κυρίως για τους φορείς και τους δημότες, όχι για εμάς.
Δεν μπαίνω σε εύκολη κριτική για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις. Έχει υποχρέωση κάθε δημοτική αρχή να απολογηθεί στους δημότες (και όχι στους συμβούλους) με τον τρόπο που υποχρεούται και ορίζει η νομοθεσία περί δήμων. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους άλλους δήμους του νομού και της χώρας. Καλώ την δημοτική αρχή Κισσάμου να διορθώσει το λάθος.
Μυλωνάκης Γεώργιος
πρώην δήμαρχος Κισάμου & επικεφαλής
της παράταξης μείζονος αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: