Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 51 έργα συνολικού προϋπολογισμού 408.499.600,33 €  στη Δράση του Ταμείου Ανάκαμψης 2.0 «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών». 
Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού για το θέμα αυτό: «Είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση αστικών λυμάτων σε όλη την Ελλάδα. Η επέκταση αυτής της πολιτικής σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η ισόρροπη δημιουργία τέτοιων υποδομών και η μέριμνα για περιοχές που κάποτε αποτελούσαν την “ξεχασμένη Ελλάδα”. Θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα αυτή την πολιτική για όσο διάστημα μας εμπιστεύονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες». Κώστας Σκρέκας.

Η αλήθεια ειναι οτι εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτά και παρ' όλο που ειμαστε (η λαϊκή έκφραση είναι το παίζουμε) οικολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, προστάτες και τιμητές των περιοχών Natura, που κληρονομήσαμε ... κάνουμε αυτό που μας έμαθαν οι παππούδες μας, την εύκολη λύση να ρίχνουμε τα λύματα, σε πηγάδια, σε παραπόταμους και στην θάλασσα. Που ειναι άραγε ο "νους" στην δημοτική μας αρχή που θα είχε προβλέψει οτι η αναπτυσσόμενη δυτική περιοχή του δήμου Κισάμου θα έπρεπε να είχε βιολογικό; Ποιος έβλεπε την ανάπτυξη αυτή και δεν έκανε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις ώστε να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα που θα βρουν οι επόμενες γενιές. 
Φυσικά και μιλάω για Γραμβούσα- Πλάτανο- και Φαλάσαρνα. Ιδιαίτερα τη Φαλάσαρνα που ο ρυθμός ανάπτυξης της ειναι τέτοιος που δεν χωρά αμφιβολία οτι μια στιγμή θα μπλοκάρει και τότε θα αναγκαστούμε να ψάξουμε τις λύσεις... όμως τα λεφτά πέφτουν σήμερα και εμείς όπως όλα αυτά τα χρόνια κρατάμε ομπρέλα...να μην βραχούμε.
Κύθηρα, Χανιά ανάμεσα στις πόλεις που θα επεκτείνουν το δίκτυο τους και περισσότεροι από 53 οικισμοί θα αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, είτε με νέα δίκτυα που θα συνδέονται σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), είτε με νέες ΕΕΛ και νέα δίκτυα, οικισμοί άνω των 1.000 κατοίκων.
Εμείς τι κάνουμε... τι μπορούμε να κάνουμε, τι σκέφτονται οι αρμόδιοι να κάνουν; Σίγουρα θα έχουμε αναθέσει σε κανένα πανεπιστήμιο να μας βγάλει καμιά ψευτομελέτη, θα έχουμε φτιάξει και μια επιτροπή αποτελούμενη από τον Γιάννη, τον Νίκο και καμιά καλή νοικοκυρά, σιγουρότατα θα προσπαθήσουμε να τραπεζώσουμε κανένα βολευτή ώστε να βγει και να κάνει προεκλογικά μια δήλωση όλων αυτών που χρειαζόμαστε, αλλά ως εκεί... 
Επιτροπή για να σώσουμε την περιοχή μας απο τα πάντα, όχι όμως να σωθούμε εμείς...και το γαμώτο στην περίπτωση μας ειναι οτι όλοι αυτοί που μπαίνουν και κάνουν τις επιτροπές δεν ειναι απο δω, να έχουν ζήσει το πρόβλημα, ειναι απ' αλλού, και ώσπου να ενημερωθούν για το τι χρειαζόμαστε, τσουπ φεύγει η τετραετία και το έργο που μας υποσχέθηκαν έγινε λίγη πίσσα στις λακκούβες, αντε κανένα πασχαλινό ασπρισματάκι στα πεζοδρόμια (ποια πεζοδρόμια) άντε καμία αντικατάσταση λάμπας του δημοτικού μας φωτισμού και όλα αυτά βαπτισμένα ΕΡΓΟ.
Αντί να κάνουν 5 σοβαρές μελέτες που τις χρειαζόμαστε χρόνια τώρα προσπαθούμε να φέρουμε τον "σωτήρα" εξ βουλής να μας υποσχεθεί προεκλογικά αυτά που υποσχέθηκε και ο προκάτοχος του πριν απο 40 χρόνια. 
Μετά κλαίμε, κλαίνε, κλάψαμε και θα ξανακλάψουμε, και ούτω καθ' έξης, μια ανακυκλωμένη προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνη μας απο ανθρώπους που θέλουν να μας σώσουν, αλλά μετά απο 20 και 30 χρόνια στα κοινά δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι πως....
Και φυσικά να μην ξεχάσω και το σπουδαιότερο, για όλα αυτά φταίνε οι πολίτες, οι δημότες, αυτοί που ζητούν... τι ζητάτε βρε; Αντί να κάτσουν στα αυγά τους ζητούν και ξαναζητούν τα απαραίτητα... νερό, δρόμους, πεζοδρόμια, βιολογικό.... σα δεν ντρέπεστε που ζητάτε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: