Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κισάμου χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ, που διεκδικούν αυτό που είναι αυτονόητο τον 21ο αιώνα. Ένα ασφαλές σχολείο!
Η Ένωση Γονέων στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλώνοντας πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε ένα ακόμα «δυστύχημα», με θύματα τα παιδιά μας, κάτω από τη λογική κόστους-οφέλους, την οποία βιώνουν στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που προκύπτει στα σχολεία.
Ιδιαίτερα για το ΕΠΑΛ Κισάμου η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι μαθητές όλο αυτό το διάστημα στοιβάζονται σε αίθουσες-κλουβιά, στα εργαστήρια των ηλεκτρολόγων υπάρχει έντονος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας εξαιτίας των γυμνών καλωδίων, ειδικότητες (γεωπονία, ηλεκτρολόγοι) παίρνουν το απολυτήριό τους χωρίς να έχουν κάνει εργαστήρια, ενώ ο προαύλιος χώρος των 40τ.μ. σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για τον προαυλισμό των 160 μαθητών. Δεν υπάρχει καμία υποδομή για το μάθημα της φυσικής αγωγής, ο εργαστηριακός εξοπλισμός βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα, τα αναγκαία υπόστεγα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η περίφραξη του σχολείου εντελώς ακατάλληλη.
Η μεγάλη πίεση που ασκήθηκε από τον οργανωμένο, μαζικό, αποφασιστικό, ενιαίο αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ, οδήγησε στην αποδέσμευση της αναγκαίας χρηματοδότησης και την επανέναρξη των εργασιών, ώστε οι μαθητές του ΕΠΑΛ να αποκτήσουν μετά από 4 χρόνια τους χώρους που απαιτούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία και την εργαστηριακή τους εκπαίδευση με όρους ασφάλειας.
Τονίζουμε πως οι κινητοποιήσεις αφορούσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου. 
Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πως μόνο ο μαζικός και ενιαίος αγώνας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό διαβεβαιώνουμε κάθε αρμόδιο, Δημοτική, Περιφερειακή αρχή, υπουργεία και κυβερνήσεις πως με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε διεκδικώντας την οριστική λύση. Ένα νέο, σύγχρονο, ασφαλές σχολικό κτίριο που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σε μια περίοδο που βλέπουμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επενδύσεις να προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς και διαδικασίες εξπρές, με τη στήριξη του κράτους, για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα κέρδη τους, είναι εξοργιστικό να έχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια από τον σεισμό του 2019 και να μην έχουμε δει το νέο κτίριο ούτε σε μακέτα.
Επειδή όμως οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους, απαιτούμε:
Άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου.
Να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών για το νέο σχολείο που έχει ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία της Κισάμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: