Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ

Παράκαμψη Τοπολίων ένα έργο που πρέπει να τελειώσει και να δοθεί άμεσα τα επόμενα χρόνια στην κυκλοφορία. Ένα έργο που δυστυχώς λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και την ανεύρεση αρχαίου νεκροταφείου στην αρχική χάραξη του έμεινε πολύ πίσω. 
Όμως μια γενναία απόφαση του ΥΠΠΟ να χαλάσουν 50 περίπου τάφοι* στο αρχαίο νεκροταφείο, έτσι ώστε εκτός του να γίνει ένας επισκέψιμος χώρος με τις ανάλογες κατατοπιστικές επιγραφές των υπολοίπων 100 και πλέον ταφων, θα μας γλυτώσει και απο την χρόνια  καθυστέρηση που παρατηρείται κάθε τόσο στην σήραγγα των Τοπολίων.
   Είναι λυπηρό να καταστρέφεις μέρος απο τις αρχαιότητες αλλά δεν ειναι η πρώτη όμως ελπίζω να ειναι η τελευταία φορά ειδικά στην περιοχή μας. Και όσοι αντιδρούν καλά κάνουν, αλλά να τους υπενθυμίσω οτι στο ίδιο σημείο, δεκαετίες πριν, έχουν καταστραφεί όταν διανοίχτηκε ο δημοτικός δρόμος του χωριού άλλοι τόσοι τάφοι... δίχως καν να το αναφέρουν ενώ οι πλείστοι το ήξερα. Και τότε το συμφέρον για την εξυπηρέτηση του χωριού ήταν μεγαλύτερο απο τα αρχαία, αλλά και σήμερα η ανάπτυξη της νοτιοδυτικής Κισάμου χρειάζεται αυτήν την παράκαμψη αλλά και αυτήν την θυσία..
Θα ειναι άδικη βέβαια αν δεν τελειώσει το έργο.       
* Όλοι οι τάφοι έχουν σχεδιαστεί, αποτυπωθεί και φυσικά έγινε και επίσημη παρουσία απο τον αρμόδιο αρχαιολόγο.
Εδώ μπορείτε να βρείτε την αναφορά για τα Τσουρουνιανά, αλλά και να δείτε ένα βιντεάκι που γυρίστηκε με άδεια απο την ΕΦΑ Χανίων
 http://sadentrepese.blogspot.com/2019/11/blog-post_673.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: