Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

9ος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Χάλκινο μετάλλιο στην Κισαμίτικη εταιρεία ΙΚΕ Ρενιέρης
Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και σκοπό έχει τη στήριξη και προβολή του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου, όπως και τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη επισήμανε πως «κύριο μέλημά μας στην Περιφέρεια Κρήτης με τον επιτυχημένο πλέον θεσμό του “Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου” είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου κρητικού ελαιόλαδου, η βελτίωση της τεχνογνωσίας των καλλιεργητών και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τυποποίηση γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η ποιοτική αναβάθμισή του,  η ενδυνάμωση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου και η προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά». 
Παράλληλα, σημείωσε πως πάνω από όλα, μέσω αυτού του Διαγωνισμού, «επιθυμία μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη και το πάθος σας για την καλλιέργεια αυτού του μοναδικού αγαθού που παράγει ο τόπος μας στη συνείδηση της νέας γενιάς, όχι μόνο για την ανάγκη της καθημερινής χρήσης του αγνού ελαιόλαδου, σαν του πιο φθηνού φαρμάκου προστασίας της υγείας, αλλά και ως έναν επικερδή επαγγελματικό προορισμό. Κι ακόμη, όσο αυτό είναι εφικτό, να βοηθήσουμε στην εξέλιξη εκείνων των επαγγελματιών που με τις επιχειρήσεις τους ασχολούνται σοβαρά με τα προϊόντα ελιάς και μοχθούν καθημερινά για την προώθησή τους στις πολύ δύσκολες αγορές του  κόσμου». 

Από τις 70 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, 24 είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 20 από την Π.Ε. Λασιθίου, 12 από την Π.Ε. Ρεθύμνου και 14 από την Π.Ε. Χανίων. Συμμετείχαν 49 ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας, 32 Ελαιόλαδα με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ και 26 ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας. 
Φέτος αξιολογήθηκαν 109 δείγματα από 70 τυποποιητές παραγωγούς από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού.
«Είχαμε πάρα πολύς υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα και αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί τυποποιητές μας με πολύ μεράκι και πολλή δουλειά προσπαθούν να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σταύρος Τζεδάκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: