Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου και τα Ιδρύματα της: Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, διοργάνωσαν διήμερο Διεπιστημονικό Συνέδριο, στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κοινωνική Προστασία: Προτάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές». Προσκεκλημένοι ως ομιλητές-εισηγητές είκοσι οκτώ (28) διακεκριμένοι επιστήμονες, ειδικοί του χώρου της Υγείας (Καθηγητές Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Ψυχοθεραπευτές, Ψυχολόγοι Υγείας, Φυσίατροι, Φυσικοθεραπευτές, Νευρολόγοι, Παιδοψυχίατροι, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Σύμβουλοι Ψυχολόγοι, Ειδικοί Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας, Χειρούργοι Παίδων, Πρόεδροι-Διευθυντές Ιδρυμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας, Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και άλλοι ειδικοί) ανέπτυξαν την θεματολογία τους, η οποία ήταν δομημένη σε 4 ενότητες. Τρίτη Ηλικία και Ευαλωτότητα, Διαχείριση Περιστατικών μέσα από Εφαρμοσμένα Μοντέλα Παρέμβασης, Διαστάσεις «Προσβασιμότητας» και Συμπερίληψης στα άτομα με Αναπηρία, Κοινωνική Προστασία και Ευημερία για το Παιδί κα την Οικογένεια. Λόγω της πλούσιας θεματολογίας, των διακεκριμένων επιστημόνων (ομιλητών) ως και των ολοένα αυξανόμενων ευάλωτων και ευπαθών προσώπων στον πληθυσμό η συμμετοχή παρακολούθησης υπήρξε εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες Υγείας απ΄ όλη την Κρήτη δήλωσαν συμμετοχή, με την Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου να καλύπτει όλες τις δαπάνες του Συνεδρίου και να παρέχει δωρεάν την συμμετοχή. 
Η διημερίδα άνοιξε με Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος και ανέπεμψε ειδική Δέηση-Προσευχή υπέρ αναρρώσεως «των   αιφνιδίως καί βιαίως πληγέντων καί τετραυματισμένων εκ του προσφάτου σιδηροδρομικού δυστυχήματος εν τη περιοχή των Τεμπών» και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως «των εν τη περιοχή των Τεμπών μαρτυρικώς τελειωθέντων», με την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ο Ποιμενάρχης των Ρεθυμνίων ευχαρίστησε δια την πρόσκληση, αναφέρθηκε εις την σπουδαιότητα του εν λόγω Συνεδρίου και μετέφερε τις ευχές της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.
Αμφιλόχιος, με λόγους θερμούς, καλωσόρισε όλους τους εκλεκτούς συμμετέχοντες.
 Προσκεκλημένους ομιλητές-εισηγητές, Συνέδρους και λοιπούς παρόντες προσκεκλημένους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η ανάγκη μοιράσματος της κοινής αγωνίας για την διακονία του ευάλωτου και εμπερίστατου συνανθρώπου μας, στο πρόσωπο του οποίου  η Εκκλησία συναντά τον Χριστό, η κατάθεση εμπειριών ως και σκέψεων, προτάσεων, ή και τυχόν λύσεων, με προοπτική το σπάσιμο «της παγεράς πνοής της φιλαυτίας και αδιαφορίας» για να θυμηθούμε και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, είναι η αιτία και ο λόγος που τολμήσαμε την πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου. Έχοντας δε επίγνωση πως ούτε ειδήμονες, ούτε έμπειροι είμαστε προσκαλέσαμε όλες και όλους εσάς, τους ειδικούς και καταξιωμένους στον χώρο της Πρόνοιας και της Περίθαλψης και όχι μόνο, καθώς το καταστάλαγμα της δικής σας εμπειρίας, αλλά και το μοίρασμα της κοινής μας αγωνίας, είναι σίγουρο θα πλουτίσει όλους μας». Ιδιαίτερα μνημόνευσε και ευχαρίστησε τον Γενικό Δντή της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά ως και τον Διοικητικό Δντή του Αννουσάκειου Ιδρύματος, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό και ομιλία ο δεύτερος. 
Τον Αιδ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π.Σταύρο Κοφινά, Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, «για την πολύτιμη συνεργασία», τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας του όπως μεταφέρει στην Υφυπουργό Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου τις ευχαριστίες του Ιδρύματος, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, «δια την διαχρονική στήριξη προς το Ίδρυμα», τους Δημάρχους Πλατανιά και Κισάμου κ.κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και Γεώργιο Μυλωνάκη ως και τους χορηγούς του Συνεδρίου «η βοήθεια και αρωγή των οποίων υπήρξε καθοριστική», με ιδιαίτερη μνεία στον επιχειρηματία κ. Ιάκωβο Χονδράκη, ο οποίος ανέλαβε, εξ΄ ολοκλήρου, την προσφορά των 2 γευμάτων για όλο το Συνέδριο. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, ζητώντας του όπως μεταφέρει εις την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης «τις ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας». Κατά κοινή ομολογία τόσο των εισηγητών-ομιλητών, όσο και των Συνέδρων το κύριο χαρακτηριστικό του Διεπιστημονικού αυτού Συνεδρίου υπήρξε η ποιότητα, η στοχευμένη θεματολογία και η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών. Το προσκύνημα του κ. Γεώργιου Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην παρακείμενη Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς συνόδευσαν οι δύο Ιεράρχες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: