Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΞΑΝΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Αντιγράφω απο τα Χανιώτικα Νέα, που πλέον είναι το επίσημο έντυπο που μαθαίνουμε τα νέα για το Λαφονήσι και τις άλλες προστατευόμενες περιοχές της Κισάμου, αφού μόνο απο εκεί περνάει η πληροφόρηση των ειδικών συνεργατών του Δήμου. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ντόπια κοινωνία όσο να μάθουν οι Χανιώτες τι συμβαίνει στο Δήμο μας. Γράφουν λοιπόν;

- Προχωράει ο σχεδιασμός των Δήμων Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου για μια διαφορετική διαχείριση στην περιοχή του Λαφονησιού από φέτος. Μετά τη διαμόρφωση οικοπέδων εκτός της προστατευόμενης περιοχής για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, η “Επιτροπή Ποιότητας Ζωής” του Δήμου Κισσάμου έλαβε απόφαση που αναμένεται να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου στην επόμενη συνεδρίασή του* για την τοποθέτηση μπάρας απαγόρευσης στην είσοδο της προστατευόμενης περιοχής. Η μπάρα θα απαγορεύει την κίνηση οχημάτων προς την παραλία βάζοντας τέλος σε απαράδεκτες εικόνες αυτοκινήτων παρκαρισμένων σε διάφορα σημεία. Μια εικόνα που βέβαια ήταν πολύ χειρότερη πριν από 25 χρόνια όταν τα Ι.Χ. στάθμευαν κάτω από τους κέδρους καταστρέφοντας τις ρίζες τους και πλήττοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Έστω και αργά είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής ώστε να μείνει και για τις επόμενες γενιές και όχι μόνο για να γεμίζουν ορισμένα πορτοφόλια…

Είναι ένα θολό δημοσίευμα που έχει να κάνει με το να δουν οι υπεύθυνοι την πρόθεση των κατοίκων εκεί σχετικά με την μπάρα, αφού ειναι γνωστό οτι προβλήματα υπάρχουν όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν οι χώροι σταθμευσης ακόμα, εκτός ζώνης προστασίας, αλλά ειναι γνωστή και η άρνηση κατοίκων της περιοχής που δεν την θέλουν. Βιαστικές κινήσεις, επιβεβλημένες κινήσεις ή κινήσεις της τελευταίας στιγμής; Ότι και να συμβαίνει εκεί ειναι ακόμα στα πρώτα βήματα του και φυσικά η περιοχή μπορεί να προστατευτεί αλλά όπως φαίνεται δεν θα σωθεί εύκολα, ούτε απο την μια μεριά ούτε απο την άλλη, αφού ειναι πλέον γνωστό οτι τα ιδιωτικά συμφέροντα εντός της μπάρας ειναι ισχυρότερα απο αυτούς που αποφασίζουν με τέτοια δημοσιεύματα να επιβάλλουν την άποψη τους. Το κατρακύλισμα εξάλλου στις τελευταίες θέσεις για αυτήν την παραλία στον παγκόσμιο χάρτη δεν ειναι καθόλου τυχαίο... όπως δεν ήταν και τυχαίο οτι οι νυν δημοτικές αρχές των όμορων δήμων ζήτησαν βοήθεια μια και τα είχαν κάνει μαντάρα. 
Ευχή όλων να ξαναγυρίσει στους ελιτ προορισμούς αλλά και να προστατευτεί ανάλογα και όπως αρμόζει σε μια δημόσια παραλία. Φυσικά επιμένω αυτό που έλεγα εξ' αρχής "που ήταν τόσα χρόνια οι δημοτικές αρχές να αγοράσουν την ιδιωτική περιουσία και να μην αφήσουν "ξένους" να βρεθούν στα πόδια τους." Λάθη που σήμερα τα (θα) πληρώνουν όχι μόνο οι δημοτικές αρχές αλλά και οι μικροί επιχειρηματίες της περιοχής.

*Να θυμίσω οτι και πέρυσι τον Νοέμβριο μπήκε ξανά δοκιμαστικά η μπάρα αλλά έφυγε βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: