Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

ΕΠΙΣΤΟΛΗ κ. ΣΤΑΘΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Σεβασμιώτατε,  
Κύριε Δήμαρχε, 
Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην επιστολή μου και για την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 03-03-2023 και ώρα 14:30, στο γραφείο του Δημάρχου Κισάμου, με θέμα την συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Το ενδιαφέρον μου και ως δημοτικής παράταξης είναι διαχρονικό, ειλικρινές, αποδεδειγμένο και δεν έχει να κάνει με ψηφοθηρικούς λόγους και άλλα που ειπώθηκαν. Λόγο της υπερβολικής πίεσης που είχα λόγο εργασίας, άκουσα αυτά που κατατέθηκαν από τον Σεβασμιώτατο και δεν κατέστη δυνατό να μελετήσω επ' ακριβώς και με ηρεμία το άρθρο 77 του νόμου του 5027/2023, του οποίου η ερμηνεία σαφώς και είναι όπως την ανέφερε η κα. Κωνσταντουδάκη Μαρία. Δηλαδή μιλάει για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου δήμου και όχι οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο εκτός δήμου. Οπότε ζητώ συγγνώμη απ την κα. Προϊσταμένη που διαφώνησα μαζί της για την ερμηνεία του άρθρου. Με βάσει τα συνολικά δεδομένα και το γεγονός ότι η κα. Γενική Γραμματέας μου ζήτησε γραπτώς την θέση – πρόταση μου, σας την καταθέτω. 
Πρότασή:
Επί της ουσίας έχουμε λοιπόν ένα νομικό αδιέξοδο λόγο του νομοθέτη που δεν συμπεριέλαβε την λέξη «οποιουδήποτε νομικού προσώπου». Η πραγματικότητα είναι ότι εφόσον το σύνολο των εργαζομένων της Ιεράς Μητροπόλεως μας έχουν ενταχθεί στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ και θα έρθουν στον δήμο Κισάμου ούτως η άλλως και επιπλέον η μισθοδοσία τους θα πιστώνεται από 01-01-2023, στον δήμο Κισσάμου, δίδει κατά την άποψη μου (ως συγγνωστή πλάνη), την δυνατότητα στον δήμαρχο να υπογράψει την πρόσληψη τους στον δήμο Κισάμου με την ίδια σχέση εργασίας, έως ότου λήξει το θέμα με τις μόνιμες προσλήψεις. Η υπηρεσία φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί και η εντολή να πάρει την μορφή του εντέλλεσθαι και να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , που θα έχουν την δυνατότητα να την εγκρίνουν διότι θα υπάρχει και η συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Το δεύτερο σκέλος της πρότασης είναι ότι εφόσον ο νόμος δεν συμπεριλαμβάνει τα τρίτα νομικά πρόσωπα, τότε αυτομάτως δεν υπάρχει και απαγόρευση να εκτελεί το πρόγραμμα η Ιερά Μητρόπολη, μέχρι να λήξει το θέμα με τις μόνιμες προσλήψεις. Το μόνο πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος. Σε αυτήν την περίπτωση ο δήμος οφείλει να χρηματοδοτεί την μητρόπολη, διότι θα πιστωθεί τα χρήματα από το υπουργείο και μάλιστα από την αρχή του έτους. 
Όποιον από τους δύο τρόπους επιλέξετε είμαι σύμφωνος και η δημοτική παράταξη μας και θα σας στηρίξουμε, διότι έτσι δεν θα σταματήσει καθόλου η λειτουργία του προγράμματος και η προσφορά του προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας που τόσο την έχουν ανάγκη και το γνωρίζετε πολύ καλά. 
Επιπλέον όποια λύση αποφασίζετε, είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα προγραμματική σύμβαση βάσει του άρθρου 100 του 3852, όπως έχει τροποποιηθεί, μεταξύ των δύο πλευρών για την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου  ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δομές,  τα κινητά μέρη και η τεχνογνωσία της Μητροπόλεως και ο δήμος να μπορεί να πληρώνει νόμιμα για αυτές τις παροχές. 
Εν κατακλείδι όποια απόφαση πάρετε που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του προγράμματος είμαστε δίπλα σας, σε διαφορετική περίπτωση που η μία ή η άλλη πλευρά «κλειστεί»  σε στενά όρια της νομοθεσίας, αντιλαμβάνεστε ότι θα είμαστε επικριτικά απέναντι ως οφείλουμε και επιτάσσει η συνείδηση μας και όχι ως λόγους ψηφοθηρικούς ή  άγονης, στείρας αντιπαράθεσης. 
Με εκτίμηση 
Σταθάκης Θεόδωρος 
Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης δήμου Κισάμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: