Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΕΡΓΟ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ

Αν και το κτήριο ήταν του 1920 και δεν θεωρείτε διατηρητέο, εντούτοις το φαρμακείο ήταν ιστορικής σημασίας για την πόλη μας, αφού εκτός απο του οτι ήταν το πρώτο του είδους στην Κίσαμο ήταν και ένα σημείο που συνέδεσε την ανάπτυξη της πόλης και της παλιάς αγοράς του Καστελλιού, με τον κόσμο που ερχόταν απο όλη την επαρχία για τα ...φάρμακα του. 
Το κτήριο έπεσε ήταν όνειρο της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και πολλών Καστελλιανών να "φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα" ώστε να ξεμπλοκάρει το παλιό ιστορικό κέντρο και συνάμα να ενώσει τα στοιχεία, αυτά τα λίγα πολιτισμικά στοιχεία που έχουμε να δείξουμε, Τσαρσί, Βρύση του Μαρή, Άγιο Σπυρίδωνα... με μια διαδρομή. Μια διαδρομή που παρουσιάστηκε απο την Νεκταρία Λαινάκη, και θα ξαναγύριζε στην πλατεία Τζανακάκη και στα Μουσεία, αφού ήδη προχωρα και η μελέτη του Βυζαντινού Μουσείου. (φωτο κάτω)

Η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου ήταν στοίχημα πολλών δημοτικών αρχών και δημάρχων, βέβαια ελάχιστα έγιναν μετά τις επεμβάσεις (σωστές) επί δημαρχίας Αντώνη Σχετάκη και δημαρχίας Φρόσω Σκουλάκη (η τελευταία ανάπλαση) απο τότε μόνο ακούμε οτι θα, αλλά έργα δεν βλέπουμε, με κάθε καθυστέρηση να επιβαρύνει περισσότερο το ιστορικό Κέντρο που θρουλλά απο την εγκατάλειψη. Ανάπλαση ακούμε αλλά ανάπλαση δεν βλέπουμε λοιπόν, γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε όραμα, ούτε και φράγκο στις τσέπες για κάτι τέτοιο. Το όραμα της Νεκταρίας είναι υπέροχο αλλά απλησίαστο, το ίδιο μου φαίνεται οτι είναι και το όραμα του ΝΕΣΚ για το open mall αν και εδώ υπάρχουν τα φράγκα αλλά δεν υπάρχει η διάθεση.
Ο Θοδωρής Σταθάκης έκανε ένα βηματάκι στην ανάπλαση με την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου, μάλιστα είχε χαιρετιστεί απ όλους, επόμενο έργο-βήμα βέβαια δεν ήταν το ρίξιμο του, που ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά η αξιοποίηση του χώρου και η ανάδειξη της περιοχής. Ελπίζω η δημοτική αρχή να έχει το σχέδιο έτοιμο.... αν μείνει έτσι για πολύ καιρό θα είναι σαν να μην έκανε τίποτα....
Όραμα χρειάζεται και χρήμα, εμείς μάλλον πασχίζουμε και απο τα δυο....


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: