Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ

Η Επανάσταση στην Κρήτη τελειώνει το 1828. Οι Κρητικοί έχουν καταλάβει όλη την επικράτεια του νησιού, εκτός τις μεγάλες πόλεις (Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο). Ελέγχουν τα πάντα. Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 για το ελληνικό κράτος. Αλλά δεν περιλαμβάνει την Κρήτη εντός του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Αυτό ήταν το επισφράγισμα για τη λήξη της Επανάστασης. Η τελευταία αποτυχημένη μάχη έγινε στο Φραγκοκάστελλο και η τελευταία απόπειρα επανακτήσεως της Γραμβούσας έγινε τον Οκτώβριο του 1830, όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, απο τον Μανώλη Δεικτάκη και τον Στέφανο Χάλη και αυτή απέτυχε λόγω προδοσίας.
Το Σεπτέμβριο του 1830 καταφτάνει ο Αιγυπτιακός στόλος αφού πλέον η Κρήτη πουλήθηκε απο τον Σουλτάνο στον Μεχμέτ Αλή έναντι 21 εκατομμυρίων γροσίων. 
Αρμοστής στην Κρήτη είναι ο γιατρός Νικόλαος Ρενιέρης απο τα Παλαιά Ρούματα, ο οποίος κατά την επανάσταση του 21 μόλις και γλύτωσε και φυγαδεύτηκε στα Κύθηρα απο τον Άγγλο πρόξενο των Χανίων. Το 1824 εξελέγη βουλευτής Κρητών και το 1827 έγινε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζηνία, το 1827 έρχεται ξανά στην Κρήτη σαν Αρμοστής πλέον απο τον Καποδίστρια και καθίζει ως και το 1830 που αποχωρεί απο τα Σφακιά μιας και δεν έγινε πράξη η επιθυμία των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.
Φωτο απο το βιβλίο της Ιστορίας του Μ. Αναστασάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: