Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΚΑΛΛΕΡΓΙΑΝΩΝ

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΚΚΕ χθες για την κατάσταση του μνημείου του 1941 στην Αγιά ήρθε στο μυαλό μου η δική μας περίπτωση με την μεταφορά τ μνημείου τω πεσόντων στον κάμπο των Καλλεργιανών.
"Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων. Η εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, που βρίσκεται πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, αποτελεί «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του κρητικού λαού και τη σχεδόν καθολική συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης. Μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου.
Ειδικότερα, το Μνημείο σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους απαξίωσης. Το μνημειακό συγκρότημα που προορίζονταν για τη λειτουργία ενός μουσειακού χώρου με συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, με εκθετήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, οπτικοακουστικών μέσων, εργαστηρίων κ.λπ., είναι ένα κουφάρι από μπετό. Οι μαρμάρινες πλάκες είναι κατεστραμμένες, χώροι του μνημείου έχουν μετατραπεί σε στάβλους και μαντριά, ο χώρος, αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βεβήλωσης, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (τα μπετό) είναι ποτισμένος από την υγρασία κτλ...."
- Η πρώτη μάχη στην Κρήτη, έγινε στον Κάμπο των Καλλεργιανών είναι αποδεδειγμένο και είναι και η πρώτη ήττα του Χίτλερ όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά παγκοσμίως. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών και η αντρεία των κατοίκων είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Μάλιστα στο μνημείο του κάμπου συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να είναι και η εναρκτήρια εκδήλωση για τους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης, σε ολάκερη την Κρήτη.  
Φυσικά εμείς τα τελευταία χρόνια, μετά απο πρόταση του πρώην Δημάρχου κ. Σταθάκη και αποδοχή του Δ.Σ του ΔήΜου μας, αλλάξαμε τον τόπο των εκδηλώσεων απο το 2017-18 και τον έχουμε μεταφέρει μέσα στο κόμβο Καλλεργιανών βάζοντας και την σχετική θεμέλια πλάκα για να μας θυμίζει τον νέο χώρο που θα δημιουργούσαμε.
Το ερώτημα μου βέβαια είναι θα μεταφερθεί και το μνημείο εκεί ή θα συνεχίσουμε να κάνουμε κατάθεση στεφανιών σε ένα χώρο που δεν έχει μνημείο; Είναι γεγονός οτι μετά και την πανδημία τα πράγματα πήγαν πίσω αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε κάτι τέτοιες προσπάθειες. 
Να θυμίσω οτι έχει εγκριθεί και το αίτημα του Δήμου προς την πολεμική αεροπορία για την μεταφορά ενός παλαιού αεροπλάνου στον χώρο. 
Μάλιστα είναι μια καλή περίπτωση να γίνει τώρα η μεταφορά για να δείξουμε εκτός των άλλων οτι ο χώρος εκεί που υπάρχει το μνημείο σήμερα προορίζεται για τα ΝΕΑ ΛΥΚΕΙΑ...
Ο Μάης είναι κοντά και πλησιάζει η εκδήλωση..

Δεν υπάρχουν σχόλια: