Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. ΦΡΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Φρουδάκης, γεννήθηκε στην Σπηλιά το 1803. Οι γονείς του μετά την ήττα των Κισαμιτών απο τους Τουρκοαιγυπτίους κατα την επανάσταση του 1821-23, εγκατέλειψαν την Κίσαμο και εγκαταστάθηκαν στο Ναύπλιο. Μοναχογιός ζωηρός και ευπαρουσίαστος, κατετάγη στον ελληνικό στρατό και προήχθει γρήγορα σε Ανθυπολοχαγό του Πυροβολικού. Υπηρέτησε στην Βασιλική Φρουρά του Βασιλιά Όθωνα και έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο 1843 υπέρ του Συντάγματος. Τραυματίστηκε όμως στις συμπλοκές και θεραπεύτηκε 
προσωπικά απο τον γιατρό του βασιλιά Όθωνα. Για την ανδρεία του προάχθηκε σε υπολοχαγό, υπασπιστής και σωματοφύλακας του Όθωνα όπου παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στον Βασιλιά μέχρι την φυγή του. Συνόδευε πάντα τον Όθωνα και ειδικά στα ταξίδια του στην Γερμανία. Ήταν έμπιστος και απο τους πρωτεργάτες της προετοιμασίας αλλά και τον εφοδιασμό της επανάστασης του Χαιρέτη το 1841. Άγαμος, ωραίος, ψηλός και ευπαρουσίαστος, όπως αναφέρει στην ιστορία του ο Αναστασάκης, "ήταν περιζήτητος, εις τάς έρωτικάς κατακτήσεις του παρά τή τότε γυναικεία ατμόσφαιρα".
    Μετά την εκδίωξη του Όθωνα έγινε Ταγματάρχης και αποφάσισε να αγωνιστή για την απελευθέρωση της Κρήτης. Ήρθε σε επαφή με τους  Αντωνιάδη, Ζυμβρακάκη, Βυζάντιο, Κορωναίο, Πετροπουλάκη και Κομουνδούρο, σχεδιάζοντας λεπτομερώς την επανάσταση. Ήρθε στην Κρήτη για τον σκοπό αυτό με τον Βυζάντιο με δικό τους σώμα ενόπλων όμως η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι μιας και στην αποτυχημένη πολιορκία του φρουρίου της Κισάμου τραυματίσθηκε θανασίμα και τάφηκε στην Ροντόντα στις Καλαθενες, σκορπώντας στο πένθος όλη την επαρχία Κισάμου.
Προς τιμή των ηρωικών πράξεων του αλλά και οτι έπεσε ηρωικός μαχόμενος, δόθηκε ονομασία οδού με το όνομα του στην πόλη μας, επί δημαρχίας Φουρναράκη.
ΠΗΓΗ Μιχαήλ Αναστασάκη «Ιστορία της Κισάμου επί Τουρκοκρατίας» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: