Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ 1918-1994

Είχε γίνει το καλύτερο βιολί της Ελλάδας! Το 'χε αγοράσει από ένα παλιό μουσικό μα τα χέρια του φθόνου το χτύπησαν τρεις φορές. Του το ‘σπαζαν μα το διόρθωνε. Μα την τελευταία φορά το πορτοκάλι που τού 'ριξαν στο Βατόλακο πήρε τη φωνή και τη χάρη του. Παρ' ολίγο να γίνει επεισόδιο ανάμεσα στους ανταγωνιστές και στους κατοίκους των χωριών.
Αλλά ο Φραγκουλόγιαννης καθησύχασε τους χωριανούς του πως το όργανο του δεν έπαθε τίποτα.
Ήταν το πανηγύρι Πέτρου και Παύλου - καμπάνα είναι το βιολί έλεγαν οι ακροατές και οι φίλοι του. Η ένταση του ήχου μετρούσε εκείνα τα χρόνια που δεν είχαμε ενισχυτές.
Με λουκουμό κοντά έκανε το πρώτο το βιολί και με αθανάτους το δοξάρι. Από το δημοτικό σχολείο έδειξε η έφεσή του για τη μουσική τέχνη. Έπαιζε και χόρευαν οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του. Και σα μεγάλωσε λίγο οι φίλοι, του αγόρασαν άλλο βιολί.
 Υπηρέτησε την πατρίδα του πολεμώντας στην Αλβανία. Σαν επέστρεψε ασχολήθηκε. συστηματικά με τη μουσική
Τα λαγούτα που τον συνόδευαν, ο Γ. Δερμιτζάκης από το Γεράνι, ο Γ. Μαρουβάς, ο Μαν. Παπουτσάκης, ο Βαγγέλης και Γιάννης Κουριδάκης κ.α (στην φώτο)
    Σαν αγρότης και μουσικός απέκτησε οικονομική άνεση. Του άρεσαν τα Κισαμίτικα κομμάτια. Γύριζε όλη την έκταση του Νομού από την Παλιόχωρα ως την Αποκόρωνα. Σωστός και μετρημένος άνθρωπος άφησε αγαθή μνήμη. Όχι μόνο στο χωριό του τα Νεριανά Κυδωνίας.
Αθανάσιος Δεικτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: