Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ;

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Συντυχάκη για τα αναγκαία έργα διαχείρισης υδάτων στον Νομό Χανίων, και ο οποίος ερωτά τους αρμοδίους αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας κ Κωνσταντίνος Σκρέκα, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων λειψυδρίας, συνολικά στην Π.Ε. Χανίων, με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης –άρδευσης, χωρίς ανταποδοτικά και οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των λαϊκών νοικοκυριών; 
Στην εισήγηση του ο βουλευτής αναφέρει:
- Ο Νομός Χανίων υστερεί σε έργα διαχείρισης υδατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα, ενώ συγκαταλέγεται στους Νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης στην Ελλάδα και θα μπορούσε να έχουν καλυφτεί πλήρως οι ανάγκες σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, εκατομμύρια κυβικών νερού να χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο, λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης υποδομών. 
Ενδεικτικά αναφερόμαστε στη λεκάνη Ταυρωνίτη και στα φράγματα Σεμπρωνιώτη και Παπαδιανών, που θα καλύψουν τις ανάγκες νερού του Νομού Χανίων (η μελέτη τους έχει γίνει από το 1993), όπως και στο φράγμα Βαλσαμιώτη που υπολειτουργεί, στη λιμνοδεξαμενή στον Πλάτανο, που υπάρχει το πρόβλημα υφαλμύρωσης από την υπεράντληση με κίνδυνο να καταστραφεί γη υψηλής παραγωγικότητας, στις λιμνοδεξαμενές στο Ασκύφου, στην αποκατάσταση-αντικατάσταση των λιμνοδεξαμενών στη Χρυσοσκαλίτισσα (υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής, η οποία δε λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών, παρ’ ότι κόστισε εκατοµµύρια ευρώ) και στους Αγίους Θεοδώρους, στο αρδευτικό υψηλής ζώνης Αγυιάς- Κολυμπαρίου κ.α.
Η κατασκευή αυτών των έργων θα συμβάλει αποφασιστικά στο να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την ύδρευση των κατοίκων του Νομού Χανίων. Επιπλέον, το ανεκμετάλλευτο υδατικό δυναμικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το κράτος, για την κατασκευή αναγκαίων υδροηλεκτρικών έργων. Συνάμα, θα μπορούσε να συμβάλει στο να αυξηθεί η άρδευση των ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους, ειδικά στη Χρυσοσκαλίτισσα, στα χωριά, δηλαδή, του πρώην Δήµου Ιναχωρίου, στην περιοχή του Ελαφονησίου, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές µε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. 
Παρόλα αυτά, τα υπόψη έργα δεν υλοποιούνται ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, των στρατηγικών επιλογών της άρχουσας τάξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέναντι στο όφελος για την ποιότητα ζωής των λαϊκών νοικοκυριών και για τη μικρομεσαία αγροτιά προτάσσουν αποκλειστικά το όφελος του κεφαλαίου έναντι οποιουδήποτε κόστους. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού και εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: