Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ "Η ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ"

με θέμα "Η Κίσαμος στην επανάσταη του 21"!
Η Ιστορία κάθε τόπου είναι βασικό θεμέλιο της υπόστασής του. Συμπληρώνοντας 200 χρόνια από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προβολής Κισάμου "Η Γραμπούσα" σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου και τον Δήμο Πλατανιά θεώρησε χρέος να αφιερώσει το ημερολόγιο του 2021 στους Κισαμίτες καπετάνιους και επαναστάτες της περιόδου εκείνης.
Δέκα σχεδόν χρόνια κράτησε στην Κρήτη η Επανάσταση του 1821. Το νησί μας πλήρωσε βαρύ τίμημα στον αγώνα για την ελευθερία του, την οποία απέκτησε με αγώνες σχεδόν ένα αιώνα αργότερα (1913). Εμείς  θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τη συμμετοχή της Κισάμου στην επανάσταση του 1821 περιληπτικά (επιγραμματικά) και όχι εξαντλητικά, ελπίζοντας πως η παρούσα έκδοση θα δώσει το ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα. Η γνώση της Ιστορίας γενικά, της τοπικής ιστορίας ως μέρος του συνόλου, της γεωστρατηγικής σημασίας της περιοχής και της χώρας, αποτελούν σημαντικά εφόδια για να κατανοήσουμε το παρόν και να χαράξουμε το μέλλον μας. Με την ευχή το 2021 να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ανάδειξη της ένδοξης ιστορία μας, και να είναι γεμάτο υγεία, ειρήνη και δημιουργικότητα, κλείνουμε  με μία φράση του Ευριπίδη: «Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν (είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει ιστορία)»
Ευχαριστούμε θερμά τον διακεκριμένο Κισαμίτη Καλλιτέχνη Αντώνη Μαρτσάκη, στην έρευνα και συλλογή υλικού του οποίου βασίστηκε το θέμα του ημερολογίου.
Επίσης ευχαριστούμε πολύ για την καθοριστική συμβολή τους, τον Δήμο Κισάμου, την Μονομετοχική εταιρεία του Δήμου Κισάμου, τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του ημερολογίου: τον Κωσταντίνο Φουρναράκη και την Αλεξία Σπανουδάκη για την επιμέλεια των κειμένων, τον Θοδωρή Παρασκάκη για τη γραφιστική επιμέλεια και το τυπογραφείο Μαρτσάκη.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Γρυμπαουλάκης
Τα μέλη του ΔΣ
Αντιπρόεδρος: Νίκος Μαργαριτάκης
Γραμματέας: Παρασκευή Αποστολάκη
Ταμίας: Νίκος Καστανοπουλάκης
Μέλη: Μιχάλης Αντωνομανωλάκης,
Γεώργιος Πατεράκης, Γεώργιος Μακράκης, Ελένη Φαντάκη, Δημήτρης Παντελάκης