Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Πριν λίγες μέρες η Διεύθυνση Δασών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανάρτησε το δασικό χάρτη της ΠΕ Χανίων, προσκαλώντας σε υποβολή ενστάσεων από τις 26-2-2021 κατά του περιεχομένου του από κάθε ενδιαφερόμενο.
Υπάρχει  περιθώριο τριών μηνών για ενστάσεις και αντιρρήσεις και μετά την περίοδο αυτή ότι παραμείνει δασικό ή χορτολιβαδικό θα θεωρηθεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, δεν θα μεταβιβάζεται από τους τωρινούς  ιδιοκτήτες του, δεν θα πωλείται, αλλά και δε θα επιδοτείται.
Είναι ολοφάνερο ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης, αφού δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα τσουχτερά χαράτσια που πρέπει να πληρώσουν για τις ενστάσεις, τις αμοιβές δικηγόρου, μηχανικού, τα τοπογραφικά κ.λπ.
Οι δασικοί χάρτες είναι  εργαλείο της «πράσινης ανάπτυξης» της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ). 
Έχουν στόχο να συγκεντρωθεί η γη  σε λίγους μεγάλους επενδυτές, αφού η δασική πολιτική όλων των κυβερνήσεων αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα, ώστε να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι κερδοφόρες επενδύσεις τους. 
Η  Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους μικροϊδιοκτήτες γης και τους Συλλόγους του Δήμου μας να διεκδικήσουμε:
Το κράτος να λάβει όλα τα απαραίτητα  μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά  οικονομική  επιβάρυνση στους μικροϊδιοκτήτες γης.
Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων - αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.
Να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με άμεσες προσλήψεις δασολόγων στη Δασική Υπηρεσία, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
Ο Δήμος Κισάμου να διευκολύνει τους δημότες, σε πρακτικά ζητήματα στη διαδικασία των ενστάσεων.
Κίσαμος 24-02-2021
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: