Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 Είναι σίγουρα μια έκπληξη η ταχύτητα που υπογράφηκε η σύμβαση για την δημιουργία του πρώτου στην Κρήτη και μοναδικού όπως φαίνεται υδατοδρομίου στο λιμάνι του Καβονησίου και την Κίσαμο. Δεν θα σχολιάσω αν είναι αυτό που θέλουμε σαν περιοχή, σαν πόλη, σαν λιμάνι αυτή την ώρα, αλλά θα σταθώ στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών για να έλθω και στο ρεζουμέ...
Του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Φραγκάκη που ήρθε τόσο βιαστικά την προηγούμενη μέρα!!
- Τα Χανιά μπαίνουν στον χάρτη ενός ευρύτερου δικτύου που θα δώσει άλλη δυναμική σε μεταφορές και τουρισμό. Γι΄αυτό οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στα Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ, στο Λιμενικό Ταμείο ΝΧ αλλά και σε όσους πίστεψαν στο εγχείρημα και εργάστηκαν γι αυτό.
Και φυσικά την δήλωση του πρωταγωνιστή της ιδέας, του ανθρώπου που την πίστεψε περισσότερο απ όλους του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων κ. Βιριράκη.
- Είπα πως δικαιούται η Κίσαμος μια πρωτιά και το αξίζει.
Η δημιουργία υδατοδρομίου θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα της Δυτ. Κρήτης, αφού ειναι νέο τουριστικό προϊόν που δεν υπάρχει σήμερα. Συγχρόνως μπορεί να βελτιώσει τις εμπορευματικές μεταφορές και την πυρόσβεση ενώ θα προσφέρει αρκετές νέες θέσεις εργασίας.

Σίγουρα μας ευχαριστεί το γεγονός και μας κάνει να έχουμε έστω και μια δανεική πρωτιά σε κάτι, αν δεν ήταν στρατιωτική περιοχή το Λιμάνι της Σούδας φυσικά δεν θα κουβεντιαζαμε για πρωτιά, μιας και θα πήγαινε εκεί. Φυσικά εμένα προσωπικά με στεναχωρεί το γεγονός που τόσες φορές έχω γράψει αλλά πάντα βρήκα βράχο απέναντι μου και αδιαλλαξία με το θέμα ποιος αποφασίζει, πως και τι θα γίνει στο λιμάνι μας. Ένα λιμάνι που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να γίνει το σπουδαιότερο στον Νομό, η δυτική Πύλη της Κρήτης, κατάντησε να μας δίνουν εξ ανάγκης ότι δεν μπορούν οι άλλοι να κρατήσουν. Παρ' όλη την σημασία του όλου επιχειρήματος (χρειαζόμαστε ακόμα για να είμαστε 100% σίγουροι οτι θα γίνει την άδεια χωροθέτησης, την άδεια λειτουργίας που θα συμπεριλαμβάνει και μια περιβαντολογικη μελέτη) είμαι σίγουρος οτι η δημοτική αρχή θα τρίβει τα χέρια της για την αρχική αυτή συμφωνία αν και απούσα απο το γεγονός της υπογραφής. Βέβαια τίθεται αυτόματα το ερώτημα αν το πακέτο αυτό της αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Κίσαμο, περιλαμβάνει και τα σχετικά παρελκόμενα και δεν είναι λίγα στην περίπτωση μας που άμα τα σκεφτούμε μας πιάνει πονοκέφαλος. 
ΒΟΑΚ ως το λιμάνι, περιφερειακός πόλης Κισάμου, συνολική αναβάθμιση του Λιμανιού, και φυσικά το όνειρο μας η μαρίνα Κισάμου, έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά για τους δικούς μας λόγους τα κρατούμε στα συρτάρια κλειδωμένα. Το Λιμάνι Κισάμου με αυτές τις ελλείψεις είναι σχεδόν άχρηστο και όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που υπάρχουν εκεί. Αν όμως αυτό το υδατοδρόμιο μας δώσει και όλα αυτά που χρειαζόμαστε σαν πόλη, σαν τουριστικό προορισμό και όχι ένα βιαστικό "προσπέρασμα" τότε θα είναι έργο αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος για την Κίσαμο, που θα μας κάνει να διεκδικήσουμε και ακόμα και άλλα που χρειαζόμαστε (δρόμους -πεζοδρόμια- κλειστά γυμναστήρια -γήπεδα  και φυσικά σχολεία), αλλιώς θα είναι σαν και όλα που μας πετάνε που και που για να μας κοιμίσουν κρύβοντας έτσι πρόσκαιρα την πείνα μας για ανάπτυξη.
Καλοδεχούμενο λοιπόν αλλά μαζί με τα παρελκόμενα.

Τις επόμενες μέρες βέβαια θα ξεκαθαρίσουν πολλά ειδικά γα τον νέο ΒΟΑΚ, ίσως και την παράκαμψη, μιας και ο ο πρωθυπουργός που θα έλθει για τον σκοπό του νέου αυτοκινητόδρομου...... πει κάτι και για μας!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: