Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

 Αυτές τις μέρες αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, που κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι για προβληματισμό, αφού παίρνει ως βάσει τα δεδομένα του 1945……,έτους που η Ελλάδα μόλις είχε βγει λαβωμένη από τον πόλεμο του 1940, με πάρα πολλούς νεκρούς από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα και πολλούς νεκρούς από εκτελέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα. Ήταν μια Ελλάδα σε γενικές γραμμές έρημη, με πολλές ακαλλιέργητες κι έρημες εκτάσεις. Οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν πόρους να επιβιώσουν οι οικογένειες. Οι πόροι θα έρχονταν από την καλλιέργεια της γης στις γεωργικές περιοχές.
   Έρχεται το επίσημο Κράτος με την αρμόδια υπηρεσία του «Το Δασαρχείο» και λέει σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤΕΝΑ δυτικής Κρήτης 97,1 και στους δημοσιογράφους του σταθμού στις 20/2/2021 ημέρα Σάββατο, το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕ Ελλάδας και δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ Γιάννης Φωτάκης. Τι μας λέει λοιπόν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπάλληλος: « Ότι οι δασικοί χάρτες που θα δούμε έχουν δουλευτεί στο υπόβαθρο του 1945 (σε αεροφωτογραφίες του 1945), γεγονός που όπως παραδέχτηκε δημιουργεί προβλήματα, καθώς η Κρήτη εκχερσώθηκε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πολύ περισσότερο μετά το 1960. Ήρθε στη συνέχεια η Χούντα που έδωσε δυνατότητες  εκχέρσωσης δασών, έδινε μάλιστα κι επιδότηση. Και έχει δημιουργηθεί αυτός ο χαμός. Έχουν παραχθεί εισοδήματα, επιδοτήσεις. Το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι ότι έπρεπε να ισορροπήσει σε καταστάσεις και ορολογίες ανύπαρκτες όπως οι βοσκότοποι. Ως όρος ο βοσκότοπος δεν υπάρχει. Η χώρα όμως μιλούσε για βοσκότοπους στο εξωτερικό και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση».
   Με τις παραπάνω δηλώσεις του αρμόδιου υπαλλήλου, ο οποίος παραδέχεται λοιπόν ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες από τη Δασική Υπηρεσία, δημιουργούν προβλήματα, άρα είναι λάθος, εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα, μετά από αυτή τη συνέντευξη.
1)      Το αρμόδιο επιτελικό κράτος έχει ή δεν έχει συνέχεια με τις αποφάσεις του?
2)      Θέλει την ανάπτυξη του τόπου ή πρέπει να παραμείνουμε στα δεδομένα του 1945?
3)      Θέλει πράγματι να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του? Γιατί με τις επιπλέον καλλιέργειες, ανέβηκε το εισόδημα των καλλιργειτών γης.
4)      Οι υπηρεσίες του λειτουργούν για να επιλύουν προβλήματα στους πολίτες ή για να τους δημιουργούν περισσότερα και μάλιστα σε περίοδο που όλοι φωνάζουμε εναντίον του γραφειοκρατικού κράτους και της οικονομικής κρίσης που διαβιώνουμε όλοι μας?
5)      Οι πολίτες σε τι φταίνε με τις αποφάσεις της Χούντας, οι οποίες σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεν γίνονται αποδεκτές από την επίσημη πολιτεία με τις αποφάσεις της και γιατί τόσα χρόνια το επίσημο κράτος δεν έλυσε νομοθετικά το πρόβλημα?
6)      Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες από αυτές τις ελαιοκαλλιέργειες?
7)      Αν επισκεφτείτε επί τόπου, πολλές από τις περιοχές αυτές, θα δείτε κτισμένους τοίχους, αλώνια, παλιά κτίσματα, που αυτά είναι δείγματα, ότι οι περιοχές αυτές καλλιεργούνταν παλιά, κι όμως σήμερα είναι δασικές.
  Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να υπάρχουν τώρα και χρόνια δασικοί χάρτες. Ότι έπρεπε να ξεχωρίσει η καλλιεργήσιμη ή εκμεταλλεύσιμη γη από τη δασική. Έπρεπε όμως να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά σημερινά δεδομένα (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) κι όχι τα δεδομένα του…. 1945. Έρχεται λοιπόν σήμερα το επίσημο Κράτος και σου λέει: «Αυτές οι ατέλειωτες καλλιεργημένες εκτάσεις με χιλιάδες ελαιόδεντρα ή άλλες καλλιέργειες, οι οποίες έγιναν με τις ευλογίες και τις επιδοτήσεις  του κράτους και για τις οποίες έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά από τους ιδιοκτήτες τους, δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, αλλά είναι δάσος. Κι έλα λοιπόν εσύ ιδιοκτήτη να αποδείξεις, καταθέτοντας την αντίρρησή σου μέχρι 10 Ιουνίου 2021, ότι η καλλιεργημένη έκτασή σου δεν είναι δάσος, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα σου ζητηθούν, αφού βέβαια πρώτα πληρώσεις τέλη και παράβολα, γεωτεχνικούς, μηχανικούς, δικηγόρους κι ότι άλλο προκύψει στην πορεία για να αποδείξεις το αυτονόητο. Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι Δήμαρχοι, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια επίσημα, με αποφάσεις τους, προστατεύοντας τους δημότες τους. Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν κι οι Βουλευτές του νομού κι άλλοι θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας.
Τελικά η πολιτεία είναι στο πλευρό του νόμιμου πολίτη, ή τον οδηγεί σε ένα κυκεώνα διαδικασιών για να αποδείξει τα αυτονόητα στις νόμιμες επί σειρά ετών ιδιοκτησίες του για τις οποίες μάλιστα καταβάλλει τους νόμιμους φόρους?
  Κων/νος Δ. Χαρτζουλάκης
  Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
  Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου π. Δήμου Ιναχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: