Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΜΟΝΟΠΛΑΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΣΑΔΩ

Στην βορειοδυτική μεριά του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο πλέον εδώ και πολλά χρόνια χωριό Μονοπλάτανος, με τον Άγιο Αθανάσιο του. Αν και δεν έχουν γραφτεί πολλά για αυτά τα χωριά που βρίσκονται στη Ρίζα του βουνού εντούτοις όλα είναι εγκαταλελειμμένα και ξεχασμένα απο τον χρόνο. Βρύσες, Άνω Βρύσες, Μονοπλάτανος, Καμισάδω, αυτά τα χωριά, σίγουρα Βενετσιάνικων χρόνων, είναι πλέον ένας σωρός πέτρες. 

Αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο η μόνη αναφορά που υπάρχει για αυτά τα μέρη στον Ταξιδιωτικό οδηγό της Κρήτης, οτι τα Βαρσαμάκια βρίσκονται κοντά στο σημείο που τοποθετείται το άγνωστο χωριό Μονοπλάτανος και κοντά στο Σφηνάρι και όλη η περιοχή ανήκε στον Ενετό άρχοντα Γρυμάνη, που αιχμαλώτισαν οι επαναστάτες του Καντανολέοντα. Καμιά άλλη αναφορά.
Το χωριό όμως που βρίσκεται κοντινότερα στα Βαρσαμάκια είναι ένα άλλο εγκαταλελειμμένο, το Καμισάδω, στην νοτιοδυτική μεριά του Προφήτη Ηλία, καλά κρυμμένο πίσω απο τα βουνά όπως και και τα Βαρσαμάκια.
Για το Καμισάδω δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία αν και η προφορική παράδοση λέει οτι οι κάτοικοι του όταν έφυγαν απο εκεί πήγαν και έφτιαξαν τα Καμισιανά λίγο μετά το Κολυμβάρι, σήμερα μόνο με αεροφωτογραφία μπορείς να δεις τα σπίτια που υπήρχαν κάποτε ενώ και στα δυο χωριά υπάρχουν εκκλησίες, στον Μονοπλάτανο ο Άγιος Αθανάσιος και στο Καμισάδω ο Άγιος Γεώργιος. Στα Βαρσαμάκια υπάρχει ο Άγιος Δημήτριος. 
Η διαδρομή είναι εύκολη και με τα πόδια ακόμα και απο τον Πλάτανο, ή τις Λουσακιές, με απεριόριστη θέα που όταν ο καιρός είναι καλός φαίνονται όλα τα νησιά που βρίσκονται στα βορειοδυτικά μας, Ποντικός, Αντικύθηρα, Κύθηρα αλλά και τα βουνά της Πελοποννήσου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: