Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΜΑΡΙΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ

Σήμερα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει η συνάντηση του πρόεδρου του ΛΤΝΧ κ. Βιριράκη με τον δήμαρχο Κισάμου κ. Μυλωνάκη σχετικά με την αλλαγή θέσης της χωροθετημένης μαρίνας Κισάμου, λόγω του ΥΠΠΟ να δώσει άδεια στο συγκεκριμένο σημείο.
Η θέση της μαρίνας βάση της μελέτης (έκθεσης) Ρογκάν ήταν να γίνει στα νοτιοανατολικά του σημερινού λιμανιού και έξω απο τον κόκκινο φάρο (φωτο) και ξεκινούσε ακριβώς λίγο βορειότερα απο την εκκλησία του Ντάμιαλη.
Να θυμίσω οτι πριν απο 8 χρόνια ο κ. Κουκουράκης εισηγήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Κισάμου 3/15-2-2012 την αλλαγή της θέσης. (Εδώ το σκεπτικό και η εισήγηση του Κώστα Kουκουράκη απο το αρχείο του blog)
Σαν δημοτική ομάδα τότε είχε εισηγηθεί διαφορετική άποψη και με σκεπτικό που θα ήταν υλοποιήσιμη. Φυσικά η εισήγηση του πήρε μόλις τρεις ψήφους, ούτε ο τέταρτος της ομάδας του δεν την ψήφισε. Τώρα βέβαια μετά απο 8 χρόνια αποδεικνύεται οτι η πρόταση της τότε δημοτικής αρχής να επιμείνει στην αρχική της θέση είναι μη υλοποιήσιμη και να ψάχνουμε να βρούμε άκρη.
Μάλιστα σε επικοινωνία του blog με τον Κωστή Κουκουράκη και η απάντηση που έδωσε επι του θέματος είναι...
-Καιρός να σχεδιάσουμε ξανά κάτι το οποίο να είναι εφικτό 
Κατά τη γνώμη μου αυτό που θα πρέπει να προταθεί αύριο είναι:
Α) Μαρίνα Κισάμου: Νέα θέση που θα υποδείξουν οι σχετικές μελέτες και σύμφωνη γνώμη της Αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (χωρίς αστερίσκους). Το μέγεθος της Μαρίνας να είναι τέτοιο που να την καθιστά βιώσιμη (δηλ. να μπορεί να βρει χρηματοδότηση και διαχειριστή).
Β) Υδατοδρόμιο στο λιμάνι Κισάμου: Η λειτουργία υδατοδρομίων είναι πολύ σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα για μια περιοχή. Η νομοθεσία υποστηρίζει την κατασκευή τους, το λιμάνι Κισσάμου είναι κατάλληλο και έχει έτοιμη κτιριακή υποδομή.
Γ) Για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς εάν η ιδέα της Μαρίνας εγκαταλειφθεί οριστικά θα ήταν θετικό να ξαναλειτουργήσει η προβλήτα του παλαιού Τελωνείου. 
Κώστας Κουκουράκης

Υ.Σ Η απάντηση του ΥΠΠΟ για το θέμα της μαρίνας στην θέση Ντάμιαλη έγινε το 2016 (απο το ΛΤΝΧ)... ενώ έπρεπε να είχε γίνει αμέσως, με την μελέτη (έκθεση) Ρογκάν ώστε να μην χαθεί τόσο χρόνος..... Πάντως και στο Καβονήσι αφήνει ένα περιθώριο το Υπουργείο Πολιτισμού.... που περισσότερο σχετίζεται με τον χώρο απ' έξω και λιγότερο με ένα γνωστό ναυάγιο στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: