Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΙΣΑΜΟΣ

Ένας χρήσιμος χάρτης για όσους ενδιαφέρονται για τα αρχαιολογικά της πόλης και φυσικά σε όσους έχουν οικόπεδα σε αυτές τις περιοχές. 
Η αρχαία Ρωμανική Κίσαμος όπως μας λέει ο Χριστόφορος Μπουοντελμόντι που πέρασε απο την Κίσαμο το 1419-1420, είχε έκταση λίγο μικρότερη απο την σημερινή και περίμετρο περί τα 2.5 μίλια, σήμερα είμαστε κοντά στα 3.5 μίλια (εκτός ο Πύργος και ο Άγιος Αντώνης). Μάλιστα όπως αναφέρει στα απομνημονεύματα του δυσκολεύτηκε να "παρκάρει" το σκάφος του, μιας και δεν βρήκε λιμάνι και όλη η παραλία ήταν ανάβαθη και με άμμο. Αυτός βέβαια δεν ήξερε για τον σεισμό του 365 μ.Χ που μας ανύψωσε κατ 5-6 μέτρα και αποκτήσαμε τόσα εκτάρια γης τσάμπα. 
- Όλο το κομμάτι που το χωρίζει η μπλε γραμμή και ως την θάλασσα είναι η νέα γη της Κισάμου που δεν έχει και αρχαία μιας και μετά τον σεισμό του 365 μ.Χ κανείς δεν έκτιζε στην άμμο. Με κόκκινο η αρχαία Κίσαμος που σχεδόν όπως και τώρα ήταν πυκνοκατοικημένη στο σημερινό κέντρο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: