Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΓΕΩΡΓΙΟΣ -ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΠΑΣ

Στα μέσα του 16ου αιώνα επίσκοπος Κισάμου γίνεται ο Γεράσιμος Παλαιόκαπας απο τα Χανιά. Σπούδασε στην Πάντοβα το 1554 και μόλις επέστρεφε στην Κρήτη έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Γεράσιμος. Στην συνέχεια έγινε Ηγούμενος στην μονή της Αγκαράθου στο Θραψανό και λόγω της εξαιρετικής του μόρφωσης οι Βενετοί παρόλο που ήταν ορθόδοξος χριστιανός τον έκαναν επίσκοπο Κισάμου. Έτσι στα χρόνια εκείνα της κυριαρχίας των Βενετών η μόνη επισκοπή ορθόδοξη στην Κρήτη ήταν της Κισάμου, μάλιστα αυτό το αναφέρει και ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αγγελιδάκης στο βιβλίο του "H κατάσταση της εκκλησίας της Κρήτης κατά την Ενετοκρατία (1204 - 1669)".
Σαν επίσκοπος Κισάμου οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν από την Πάντοβα (θυρεός της πλούσιας οικογένειας του "Δικέφαλος αετός που κρατά σπαθί" Gerola) αλλά και απο τα αρχεία του του κολεγίου του Αγίου Αθανάσιου της Πάντοβα είναι οτι πριν πεθάνει διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του στην επισκοπή Κισάμου με τον όρο να στέλνει κάθε χρόνο 24 Έλληνες, μεταξύ των oποίων 16 Κρήτες, για σπουδές στην Ιταλία. Μετά τον θάνατό του όμως και ύστερα από παρέμβαση της Βενετικής δημοκρατίας, καθορίστηκε να στέλνονται μόνο 12, και αυτοί πρώτα στη Ρώμη και μετά στην Πάντοβα. 

Στη παραπάνω φώτο και στο σχέδιο της πόλης, παίζοντας φυσικά και λίγο με την φαντασία η οικία του καθολικού επισκόπου στην πόλη ήταν το σπίτι Ανυφαντάκη πίσω απο το s/m Στημαδωράκη και απο τις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει ως και τώρα σε κοντινή απόσταση βρισκόταν δυο ναοί που σήμερα δεν υπάρχουν και φυσικά δεν ξέρουμε και το όνομα τους. Ο ένας ήταν μάλλον επί της λεωφόρου και καταστράφηκε εντελώς (ίχνη ψηφιδωτού υπάρχουν σε ορισμένα σημεία), και η δεύτερη εκκλησία που βρέθηκε πρόσφατα σε οικόπεδο απέναντι απο το 1ο νηπιαγωγείο και δείχνει οτι εκεί υπήρχε τρίκλιτος ναό καλοδιατηρημένος.

Υ.Σ Μετά τον θάνατο του Γεράσιμου Παλαιόκαπα η επισκοπή ξανάγινε Καθολική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: