Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΚΑΛΛΕΡΓΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟΣ

Το Γενουάτικο φρούριο της Κισάμου κατασκευάστηκε απο τον Ερρίκο Πεσκατόρε αρχές του 1200. Η πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση που δέχτηκε το μικρό αυτό αρχικό φρούριο και αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιτυχία έγινε το 1261 όταν ήδη στην Κρήτη και στην Κίσαμο βρίσκονται οι Ενετοί και ο Θρακιώτης ευγενής Στέγκος κατ' εντολή του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου, προσπαθεί να το καταλάβει. Το φρούριο δέχτηκε σφοδρή επίθεση, αλλά δεν έπεσε μάλιστα την αφήγηση αυτήν την κάνει εγγονός του Αλέξιου Καλλέργη, άρα μάλλον απο τα πρώτα χρόνια ήταν στην περιοχή η ευγενής αυτή οικογένεια.
Ο Στέγκος στις επιστολές που κρατούσε μαζί του υποστήριζε οτι έρχεται κατ εντολή του αυτοκράτορα να ελευθερώσει την Κρήτη απο τους Ενετούς, (Et quod bellum no verit Latinis) και ο αυτοκράτορας υπόσχεται να στείλει πολύ στρατό και βοήθεια προς τους Κρητικούς. Όμως οι πρόκριτοι της Κισάμου βλέποντας οτι η δύναμη του Στέγκου ήταν μικρή (μια φούστα και λίγες γαλέρες) του απάντησαν οτι "Ευρισκόμαστε σε δίκαια διοίκηση με τους Ενετούς και είμαστε ευχαριστημένοι".
                      Βενετσιάνικο φρούριο Κισάμου
Αυτό όμως ήταν μια διπλωματική απάντηση του Αλέξη
 Καλλέργη που απο καιρό είχε έλθει σε μυστική συμφωνία με του Ενετούς και η κίνηση του αυτή είχε σκοπό την αναγνώριση του σε ευγενή αλλά και για να κατοχυρώσει τα φέουδα της οικογένειας του. Μάλιστα ο Trivan αναφέρει οτι μετά απο αυτό "εγένετο ειρήνη μετά των αρχόντων αποκατασταθέντων πάλιν εις τας κτήσεις των".. Βέβαια επειδή ο Δούκας της Κρήτης τότε Α. Zeno δεν είχε και πολύ εμπιστοσύνη στον Καλλέργη, διέταξε να έχει τις κτήσεις του αλλά υπό ένα όρο "να μείνει όλη η ρίζα της Κισάμου ακατοίκητος και οι κάτοικοι του Ομαλού να κατέβουν σε χαμηλότερα εδάφη" (Θεοτόκης 53-54)..
Λογικά τότε ο Καλλέργης θα κατέβηκε στα παράλια -για να τον ελέγχουν καλύτερα οι Βενετοί- και τότε μάλλον θα έκτισε τα Καλλεργιανά και τον Αι Γιώργη τον Καλλέργη.
Τα λίγα κείμενα που υπάρχουν για την Κίσαμο εκείνων των χρόνων είναι γραμμένα στην "Ιστορία της Κρήτης επί Ενετοκρατίας του Ν. Ζουδιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: