Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η Βέρμαχτ είχε αποφασίσει για την Κρήτη, με πρόταση και επιμονή του Στούντεντ, την κατάληψη από αέρος μιας κατεχόμενης και φρουρούμενης από εχθρικό στρατό περιοχής. Ενώ στις άλλες περιπτώσεις χρησιμοποίησε τους αλεξιπτωτιστές, σαν μονάδες αιφνιδιασμού που κατελάμβαναν ορισμένα στρατηγικά σημεία του πεδίου της μάχης για να διευκολύνουν την κυρία προσπάθεια της πολεμικής δύναμης: πεζικού, πυροβολικού, αεροπορίας, στην επίτευξη σταθερής νίκης απέναντι στον αντίπαλο. Τώρα οι αλεξιπτωτιστές γίνονται η κυρία μονάδα επίθεσης και διεξαγωγής του πολέμου, στο πεδίο της Μάχης της Κρήτης. Τι δόξα, τι θρίαμβος παγκόσμιας σημασίας της γερμανικής πολεμικής ηγεσίας, μια νίκη στην πρώτη αυτή νέα
πολεμική επιχείρηση!
 Όμως οι αναγνωρίσεις των αεροπλάνων και οι πληροφορίες που είχαν από την κατασκοπεία τους δεν κατάφεραν να επισημάνουν μια σπουδαία «λεπτομέρεια». Ενώ στους χάρτες και στις φωτογραφίες το πεδίο της μάχης έξω από την πόλη φαινόταν επίπεδο, με μικρούς λόφους στον Γαλατά και στο Μάλεμε, έτσι που νόμιζαν οι εισβολείς πως ήταν ομαλό, μια πεδινή έκταση που θα έκαναν τον γνώριμο σ’ αυτούς κεραυνοβόλο πόλεμο σε ανοικτό πεδίο όπως στις πεδιάδες της Ευρώπης, εδώ στην Κρήτη δεν είχε φανερωθεί «η κρίσιμη λεπτομέρεια»; πως υπήρχαν πλήθος μικρές ρεματιές και χαντάκια από τις κοίτες των χειμάρρων και των ρευμάτων που μπορεί να μην ήταν πολύ βαθιά, όμως μπορούσαν να κρύψουν έναν άνθρωπο σε κάθε θέση και πλήθος πολεμιστές σε όλη την διαδρομή τους, υπήρχαν τα χωρίσματα των ιδιοκτησιών, πλήθος μικρές ανωμαλίες και εξάρσεις και κοιλώματα στα χωράφια και μέσα στις δενδροφυτείες, οι πρόβολοι των συρματοσάκων στην κοίτη των χειμάρρων, οι οχετοί και τα γεφυράκια και οι γέφυρες των ρευμάτων, οι ξερολιθιές και οι τοίχοι των περιβολιών, των σπιτιών και των αποθηκών, οι καλαμιές και οι ανεμοφράκτες των κυπαρισσιών, οι πυκνοί καλάμωνες στην παραλιακή ζώνη, τα μικρά χωριατόσπιτα με τις στενές πόρτες και τα μικρά σαν πολεμίστρες παράθυρα, οι πυκνές φυτείες των εσπεριδοειδών και ελαιοδένδρων, οι γέρικες αιωνόβιες ελιές που μέσα στην κουφάλα του κορμού των μπορεί να βρει αναπάντεχο κρυψώνα και ορμητήριο ένας πολεμιστής. Εδώ τώρα κάθε ανωμαλία του εδάφους έκρυβε τον θάνατο από ένα αποφασιστικό αντίπαλο.
   Όμως οι Γερμανοί, όταν αποφάσισαν να ρίξουν τους αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη είχαν την βεβαιότητα πως η αντίσταση των αντιπάλων τους θα είχε εκλείψει από την δεύτερη μέρα των συστηματικών βομβαρδισμών τους, που όμοιοι δεν είχαν γίνει μέχρι τώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και πως όποια εστία αντίστασης είχε ξεφύγει την καταστροφή, θα την εξουδετέρωναν με την έφοδο των βαρεία οπλισμένων επίλεκτων τμημάτων των αλεξιπτωτιστών, κι έτσι ήταν βέβαιοι πως θα κέρδιζαν την νίκη στο πεδίο της μάχης.....
Ένα σημείο απο την αναφορά του Αριστείδη Κριάρη για την Μάχη της Κρήτης που δημοσιεύθηκε το 1982 στην Κρητική Εστία, μιας και φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια απο την Γερμανική εισβολή και την Μάχη της Κρήτης.
*Κάθε μέρα μια αναφορά στα γεγονότα του 1941!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: