Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΟΝΗΣΙΟΥ...ΙΣΤΟΡΙΑ

Αγαπητέ sadentrepese, ψάχνω σε εσάς αλλά και στον google, το ιστορικό δημιουργίας του Λιμανιού Καβονησίου, και υπάρχει απόλυτη σιγή. Θα είχατε την καλοσύνη, να αναρτήσετε εσείς το σχετικό ιστορικό, αν έχετε την δυνατότητα. Εφ' όσον μπορέσετε θα καλυφθεί το κενό αυτό.
1971 ΛΙΜΑΝΙ ΚΙΣΑΜΟΥ
Αυτό το μήνυμα πήρα απο γνωστό κάτοικο Αθηνών και Κισάμου... (κατά τους θερινούς μήνας) και αναρτώ ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που όμως δεν μπορούν να διασταυρωθούν όλες μιας και το αρχείο του Δήμου Καστελίου Κισάμου είναι κάπου τρυπωμένο και δύσκολα ξετρυπώνεται.
Το έργο μάλλον ξεκίνησε το 1961 απο τον τότε Εμπορικό σύλλογο Καστελίου Κισάμου και με αντίθετο ως προς την θέση τον Δήμο Κισάμου και τον τότε Δήμαρχο κ. Φουρναράκη. Αν και πείσθηκε στο τέλος για την θέση στο Καβονήσι, εντούτοις την όλη προσπάθεια την είχε αναλάβει ο Εμπορικός σύλλογος που κρατούσε και αρχείο (υπάρχει και κάτι που δούλεψε τότε) για να φτιάξει λιμάνι στην Κίσαμο.
1975 ΛΙΜΑΝΙ ΚΙΣΑΜΟΥ
Ανάμεσα στις επιστολές οι οποίες θα αναρτώνται εδώ, ώσπου να γραφτεί η όλη ιστορία του λιμανιού μας, είναι και η παρακάτω.. που απευθύνεται στο γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου για μια υπόσχεση του αείμνηστου Σοφοκλή Βενιζέλου για 5.000.000 δρχ για την κατασκευή λιμενοβραχίονα στην προβλήτα που είχε κατασκευαστεί κατα τα έτη 1961-1962. Μια υπόσχεση που όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί ως και σήμερα.
Με απλή σκέψη η επιστολή γράφτηκε μετά το 1964 και την υπόσχεση προς τους Καστελιανούς την είχε δώσει ο Σοφοκλής Βενιζέλος λίγο πριν πεθάνει όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως της Ένωσης Κέντρου 1963.
Και καταλήγει η επιστολή που την είχε γράψει ο πρόεδρος των έργων (θα το αναλύσουμε κάποτε) για την Κίσαμο και του Εμπορικού συλλόγου ο Σπύρος Μαρής. (Αυτόν τον άνθρωπο που τον έχει ξεχάσει η Κίσαμος να τον τιμήσει. Αυτόν που άλλαξε την ιστορία της πόλης και απο χωριό την έκανε πόλη σε μια εποχή πολύ δύσκολη)
-Λαός περιφέρεια μας με βαθύτατην θλίψην παρακολουθεί προγραμματισμόν άλλων έργων, ετέρων περιφερειών, και βλέπει ανεκπλήρωτον υπόσχεσιν και υποθήκην αείμνηστου Προέδρου (Σοφοκλή Βενιζέλου) παρουσία νυν υπουργών και Βουλευτών του νομού.

Συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια: