Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΣΑΜΟ

Αν και το κατατοπιστικό φυλλάδιο αυτό τυπώθηκε πριν κάμποσα χρόνια, δείχνοντας την διαδρομή που θα μπορούσε να κάνει κάποιος μέσα στην πόλη για να δει (δυστυχώς ως και τώρα μόνο απ έξω) τους αρχαιολογικούς χώρους και κατ' επέκταση την ιστορία της πόλης, εντούτοις παραμένει άγνωστο γιατί αυτή η διαδρομή δεν αξιοποιείται. Και λέω δεν αξιοποιείται όχι απο το ΥΠ.ΠΟ -που εκτός απ΄ αυτό το κατατοπιστικό φυλλάδιο έχει τοποθετήσει σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, 8 τον αριθμό, κατατοπιστικές πινακίδες με το τι έχει βρεθεί, τι ήταν, ποιας χρονολογίας κλπ, -αλλά απο την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Θεωρώ οτι μαζί με το κάστρο όσο έχει μείνει, που αν φωτιστεί και το βράδυ, θα μπορούσαν να αποτελούν μια καλή ημερήσια βόλτα για τους τουρίστες ντόπιους ή ξένους της πόλης. Το δε φυλλάδιο θα μπορούσε να ανατυπωθεί με έγκριση του ΥΠΠΟ και να βρίσκεται σε κάθε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτειο της πόλης.

Για τα σχολεία δεν το κουβεντιάζω, η βόλτα ειδικά στις μικρές τάξεις θα ήταν οτι πρέπει ακόμα κι αν δεν συνοδεύονται απο κάποιον αρχαιολόγο, αφού οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί είναι πολύ κατατοπιστικές, και οι περισσότερες με τα ευρήματα της κάθε θέσης.

 Μια αρχαιολογική διαδρομή που θα μπορούσε να βαφτεί όπως τους ποδηλατόδρομους.....με κάποιο ιδιαίτερο γήινο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: