Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΕΚΑΕΞΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΑ

Αν και δεν έχει καμιά σχέση, εντούτοις από το αρχαίο τοπωνύμιο Ιναχώριον, προέκυψε λόγω παραφθορά η ονομασία της ομορφότερης περιοχής του Δήμου μας τα Εννιά Χωριά, και απο τότε έτσι λέγονται αν και ποτέ δεν ήταν Εννιά τα ..χωριά.
 Στην απογραφή του 1881 τότε που ονομάστηκε και Δήμος Εννέα Χωρίων, και υπάρχει σχετική καταγραφή ο τότε δήμος περιλάμβανε τα εξής χωρία: Βαράδω, Μελισσιά, Σφηνάρι, Κάμπος, Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι, Περιβόλια, Κούνενι, Τζιτζιφιά, Αερινός, Κεφάλι, Λούχι, Έλος, Λίμνη, Ρογδιά, Βλάτος, και μερικούς οικισμούς. 16 χωριά και όπως αναφέρουν και κάμποσους οικισμούς, ένας απο αυτούς αναφέρει ο Rashley τα Βαβουλιανά στις Στροβλές που δεν ήταν όμως ανάμεσα στα χωριά του Δήμου το 1881, ούτε καν οι Στροβλές. Ούτε φυσικά τα Σημαντηριανά υπήραχαν σαν χωριό όπως φαίνεται αλλά θα ήταν γειτονιά, που όταν πέρασε ο περιηγητής το 1834 ονομαζόταν Μακεριανά. Φυσικά έκπληξη αποτελεί οτι δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα Παπαδιανά.. Ενώ το Βαράδω .....είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός σήμερα, ανάμεσα σε Βάθη και Παπαδιανά.
Σήμερα τα Εννιά Χωριά χωρίζονται σε 8 Δημοτικά διαμερίσματα και υπάρχουν 28 χωριά και οικισμοί.
Δ.Δ Έλους: το Έλος, η Λίμνη, το Λούχι
Δ.Δ Αμυγδαλοκεφαλίου: το Αμυγδαλοκεφάλι, η Κεραμωτή, τα Λιβάδια.
Δ.Δ Βάθης: η Βάθη, η Χρυσοσκαλίτισσα, τα Πλοκαμιανά, η Τζιτζιφιά
Δ.Δ. Βλάτους: το Βλάτος, η Ρογδιά
Δ.Δ. Κάμπου: ο Κάμπος, η Μελισσιά, τα Μπερπαθιανά, η Πλαγιά
Δ.Δ. Κεφαλίου: το Κεφάλι, ο Αερινός, τα Θεοδωριανά, τα Παππαδιανά, τα Φελεσιανά
Δ.δ. Περιβολίων: τα Περιβόλια 
Δ.Δ. Στροβλών: οι Στροβλές, οι Αλιγοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: