Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ !


Είναι κάποιες στιγμές που αναρωτιόμαστε αν αυτό που σκεπτόμαστε θα πρέπει τελικά να το εξωτερικεύσουμε ή όχι! 
Χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα ή υστεροβουλία αποφάσισα να σχολιάσω μερικά από τα στραβά και παράλογα της πόλης της Κισάμου όπως τα είδα στη σύντομη διάρκεια της εκεί παραμονής μου! 
Δεν ξέρω αν η κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει η πόλη οφείλεται σε ανικανότητα ή σε αδιαφορία των υπευθύνων !
Σε όλους τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της πόλης υπάρχουν τόσες λακκούβες … που νομίζω πως της αξίζει το προσωνύμιο … η πόλη της «λακκούβας»!
Σε πολλά σημεία πολλών δρόμων έχουν σκάψει μετά την ασφαλτόστρωση για την διενέργεια διαφόρων έργων πχ για ύδρευση, ηλεκτρισμό, οπτικές ίνες κ.α! Φυσικά όλα αυτά είναι αναγκαία να γίνουν… αλλά εξ ίσου αναγκαία είναι και η αποκατάσταση των δρόμων και όχι είτε να χάσκουν  σαν «λαβωματιές» ή και με την πρόχειρη διόρθωση  να εξέχουν και να γίνονται επικίνδυνα για κάθε μοτοσικλετιστή ή ποδηλάτη! Ακόμη και τα αυτοκίνητα που τα συναντούν με κάποια ταχύτητα υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν πορεία λόγω στραβοτιμονιάς με τ' ανάλογα αποτελέσματα ! Στους περισσότερους δρόμους δεν υπάρχει διαγράμμιση αλλά και σ αυτούς που υπάρχει οι γραμμές είναι ξεθωριασμένες που ο οδηγός μόνο υποθετικά θα μπορούσε να αποφασίσει ! Στη οδό Σκαλίδη παρκάρει οποίος θέλει στα αριστερά (κυρίως) Όχι μόνο για να εξυπηρετηθεί  περιστασιακά για κάποια ψώνια, αλλά και για να καλαμπουρίζει με φίλους και γνωστούς ή και να πιει το καφεδάκι του στις παραπλήσιες καφετέριες! Στο ίδιο δρόμο μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα και καινούργια ηλεκτρικά πατίνια παραβιάζουν την μονοδρόμηση κατά το «δοκούν»! αυτή την μονοδρόμηση την παραβιάζουν και αυτοκίνητα με το πρόσχημα ότι πρέπει να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν κατι βιαστικό ! Στο ζήτημα της προτεραιότητας στις διασταυρώσεις των δρόμων ισχύει το ανέκδοτο που λέει … ότι προτεραιότητα έχουν κατ' αρχάς οι ντόπιοι, μετά οι σώγαμπροι, ακολουθούν αυτοί που έχουν ντόπια φιλενάδα και τελευταίοι όλοι οι άλλοι
Μηχανάκια που όπως είναι φανερό οδηγούν ανήλικοι ( και πιθανότατα χωρίς άδεια οδήγησής ) διασχίζουν τους δρόμους απο όλες τις κατευθύνσεις και προς όλες τις κατευθύνσεις ! Οι «σούζες» και οι «κόντρες» είναι καθημερινότητα και φυσικά ούτε λόγος για κράνη ! Στην οδό Αγαμέμνωνος καθημερινά γίνονται κόντρες με τους μοτοσικλετιστές να διαγωνίζονται οδηγώντας τις μηχανές στην πίσω ρόδα 
Για διασχίσεις κάθετα την οδό «ηρώων Πολυτεχνείου» έχεις λίγες πιθανότητες παραπάνω από το να κερδίσεις το joker!
Η παραχώρηση προτεραιότητας σε πεζό ή σε κάποιο όχημα γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους οδηγούς που ακολουθούν. 
Από την πλατεία Τζανακάκη αν επιχειρήσει κάποιος να κατέβει προς την θάλασσα από την δεξιά πλευρά η απότομη κλίση του δρόμου το πολύ μικρό πλάτος του δρόμου σε συνδυασμό με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και της διπλής κατεύθυνσης καθιστά την διέλευση καθαρά ζήτημα τύχης!
Κατεβαίνοντας προς τον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στο π. Τελωνείο και μέχρι την παιδική χαρά αποκλείεται κάποιος με αυτοκίνητο να διασχίσει την συγκεκριμένη απόσταση χωρίς να αναγκαστεί να στάσεις και ελιγμούς !
Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και οι μηχανές καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου. Η κατάσταση γινεται ακόμη χειρότερη τις νυχτερινές ώρες μετά από την κατανάλωση αλκοόλ εκ μέρους των οδηγών.
Σωλήνες που διοχετεύουν πόσιμο νερό στα σπίτια και στις επιχειρήσεις βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους με το ήλιο να αλλοιώνει το υλικό και το νερό !  
Στον Μαύρο Μόλο χώρισαν την θάλασσα με σχοινιά για να κάνουν βόλτες νοικιαζόμενα σκάφη στους τουρίστες ! Και όλα αυτά δίπλα στου λουόμενους και να μολύνουν τον κόλπο !
Θυμάμαι πως σαν έφηβος μαζί με τους φίλους μου κολυμπούσανε από τον Μαύρο Μόλο μέχρι την Πλάκα! Αυτό πλέον ειναι αδύνατον να γίνει λόγω των βενζινοκίνητων πλεούμενων!
Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι παραπάνω από ορατός 
Το χειρότερο από όλα είναι πως οι πολίτες που δεν συμφωνούν μ' αυτή την κατάσταση σιωπούν και δέχονται παθητικά όλες τις παρατακτικές συμπεριφορές ίσως γιατί δεν θέλουν να πάνε κόντρα στους συμπολίτες τους ίσως και κοιτάνε την «δουλειά» τους και δεν έχουν διάθεση να κοντραριστούν με τους ντόπιους παραβάτες Γιατί ΟΛΟΙ είναι συγγενείς κουμπάροι και φίλοι ! 
Αλλά σαν πολίτης μιας άλλης εποχής … πιστεύω πως το σωστό είναι σωστό και το παραβατικό είναι παραβατικό όποιος και αν το κάνει
Αναρωτιέμαι για τον βαθύ υπνο των Καστελιανών!
Τεράστια αγροτικά αυτοκίνητα με τα λάστιχα τους να εξέχουν αρκετούς πόντους κατα πλάτος σε σχέση με τα φτερά παραβιάζουν τον μισό ΚΟΚ χωρίς να νοιάζεται κανείς! Το να βρεις θέση πάρκινγκ ισοδυναμεί με κερδισμένο λαχείο!  Το να διασχίσεις κάθετα τον κεντρικό δρόμο αν δεν σταματήσει κάποιος ευγενικός οδηγός χρειάζεσαι τύχη ή την βοήθεια κάποιου Αγίου ! Αν χρειαστεί να πάει κανείς με το αυτοκίνητο σε δευτερευούσης σημασίας δρόμους κινδυνεύει να πέσει σε σκάλα οικοδομής που του κλείνει ξαφνικά τον δρόμο και αφήνει περιθώριο να περάσει ένα μικρό ΙΧ και αυτό με προσοχή ! Φυσικά για φορτηγό ούτε λόγος να γίνεται! Λίγο παρακάτω υπάρχει οικοδομή της οποίας η εξώπορτα βγαίνει κατευθείαν στο δρόμο ! Δηλαδή αν βγει κάποιος από το σπίτι πέφτει επάνω σε δρόμο αυτοκινήτων χωρίς να υπάρχει καν  πεζοδρόμιο ! Θέσεις πάρκινγκ νόμιμες ελάχιστες και παραβιάζονται με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα των οποίων οι κάτοχοι πίνουν αμέριμνοι το καφεδάκι τους! Αν προσπαθήσει κάποιος με το αυτοκίνητο του να ανέβει από την οδό Γεωργιλάκη προς την πλατεία Τζανακάκη μόνο με τύχη θα το καταφέρει καθώς  στην άκρη της πλατείας και στη αρχή του συγκεκριμένου δρόμου παρκάρουν αυτοκίνητα σε διπλή ακόμη και τριπλή σειρά! Στον ίδιο δρόμο παρκάρουν και στις δυο πλευρές αυτοκόλλητα Παρ' όλο που ο δρόμος είναι διπλής Κατευθύνσεις.  Κανένας σεβασμός για ΑΜΕΑ ή για γυναίκες με μικρά παιδιά. Όλα αυτά συμβαίνουν πριν ακόμη αρχίσει η τουριστική σαιζόν. Όταν αρχίσουν οι επισκέψεις σε Μπάλο, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι τα πράγματα γίνονται απείρως δυσκολότερα 
Ανδρέας Μαρολαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: