Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ τ

Μετά από 6 χρόνια θητείας ως Διευθυντής στο ΕΠΑΛ Κισάμου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, έφτασε η ώρα -από τη 1η Ιουλίου 2023 - να ανοίξω μια νέα σελίδα στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ως διευθυντής πλέον του ΓΕΛ Κισάμου.Σε αυτά τα 6 χρόνια της θητείας μου, προσπάθησα με πλήρη ευσυνειδησία, ανιδιοτέλεια και δικαιοσύνη να φέρω σε πέρας το έργο μου, τιμώντας παράλληλα τη μεγάλη ιστορία αλλά και το βαρύ προσωνύμιο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης»που φέρειπλέον από το 2019 το σχολείο μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν ιεράρχη που πέρασε από τον τόπο μας και γέμισε με φως, σοφία και αγάπη τις ζωές μας. Ψηφίδες από τη σοφία του αναζήτησα πολλές φορές στη δύσκολη σχολική καθημερινότητα κατά τη διάρκεια των 6χρόνων, αλλά και συνολικά, στα σχεδόν 30 χρόνια της πορείας μου στην εκπαίδευση. Και διαπίστωσα πως ο παρακλητικός λόγος του«παππού της Κρήτης», βρίσκεται τελικά ακόμα ζωντανός μέσα στις καρδιές μας, αν και καμιά φορά κρυμμένος κάτω από το βάρος της καθημερινότητας. Η αγάπη για τον τόπο μας, η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές, η ανάγκη για συλλογική δράση, γίνονται πάντα οδηγός σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία. 
Προσπάθησα με αίσθημα ευθύνης να πορευτούμε συλλογικά για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας.  Μαζί.……
Μαζί με το σύλλογο Διδασκόντων, που κυρίως μετά την απομάκρυνσή μας από το χώρο μόνιμης στέγασής μας βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις,προσπαθήσαμε με ότι μέσα διαθέταμε για την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των μαθητών μας και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.Τη 2ετία της πανδημίας απομακρυνθήκαμε, όμως συνεχίσαμε και πάλι μαζί….με ζήλο την εκπαιδευτική διαδικασία Εξ Αποστάσεως, χωρίς – οι περισσότεροι από εμάς -  να έχουμε οποιαδήποτε επιμόρφωση  γι’ αυτό.    
Μαζί με την πρώην και νυν Δημοτική Αρχή και κυρίως τους προέδρους της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Β. Γλαμπεδάκη και Μ. Θεοδωρουγλάκησυνεργαστήκαμε στενά,και αισθανόμουν πως έχω πάντα δίπλα μου δύο καλούς φίλους, που με μεράκι και αγάπη για τον τόπο προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα που αποσκοπούσαν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας.
Μαζί με τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικής αλλά και ευρύτερης εμβέλειας,φωνάξαμε για την επίλυση των προβλημάτων που ταλάνιζαν και ταλανίζουν τη σχολική μας κοινότητα. Φωνάξαμε… διεκδικήσαμε…. πιέσαμε τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση των αυτονόητων υποδομών που πρέπει να διαθέτει ένα σχολείο ακόμα και σε χώρο προσωρινής στέγασης. Αθλητικές εγκαταστάσεις, ασφαλείς χώρους στέγασης των εργαστηρίων ειδίκευσης, βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο εκδηλώσεων. Μαζί, ενωμένοι γονείς και μαθητές… Πρωτοστατούντες. Γιατί τα παιδιά μας το αξίζουν και το δικαιούνται…Όλοι μαζί το  καλοκαίρι του 2022 που ξεκίνησε η κατεδάφιση του σχολείου μας«κυνηγήσαμε» και παλέψαμε για τη διάσωση της δημόσιας σχολικής περιουσίας.
Μαζί με τους τοπικούς και όχι μόνο φορείς (επιχειρηματίες, δήμος, εκκλησία, περιφέρεια, Ίδρυμα Λάτση) – που χρηματοδότησαν την αγορά του απαραίτητου μεγάλης χρηματικής αξίας εργαστηριακού εξοπλισμού - αφουγκραστήκαμε και ικανοποιήσαμε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίαςγια ίδρυση των ειδικοτήτων  «Κομμωτικής» και «Νοσηλευτικής», αποτρέποντας τη μετακίνηση των μαθητών μας στη πόλη των Χανίων και ενίοτε την επιλογή ειδικοτήτων διαφορετικών από τα ενδιαφέροντα τους. Τοποθετήσαμε αθλητικό δάπεδο στο κλειστό γυμναστήριο, και κατασκευάσαμε αμφιθέατρο στο κατεδαφισμένο πλέον σχολείο μας.
Μαζί…
Μαζί με τους μαθητές του ΕΠΑΛ, με τα παιδιά μας, καταφέραμε όμως το πιο σπουδαίο από όλα. Καταφέραμε μετά από χρόνια, να γκρεμίσουμε όλα τα εδραιωμένα στερεότυπα, ανοίγοντας σιγά-σιγά το δρόμο σε μια νέα εποχή για την επαγγελματική εκπαίδευση στον τόπο μας.Μαζί….δείξαμε στα παιδιά μας το δρόμο προς τη γνώση, και αυτά τον διάβηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, γκρεμίζοντας το «μύθο»  των μαθησιακά αδιάφορων μαθητών. Τους μεταλαμπαδεύσαμε τις αξίες του εθελοντισμού, της συμπερίληψης και της αγάπης και αυτά άνοιξαν την αγκαλιά τουςγια όλους εκείνους που ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος στα μέτρα τους.  Κοιτάξαμε μαζί το παρελθόν και τους διδάξαμετην πίστη και την αφοσίωση σε ανώτερες αξίες και ιδανικά.  Και αυτά τις τίμησαν σε κάθε σχολική εκδήλωση, σε κάθε επέτειο... Σας ευχαριστώ παιδιά, γιατί μαζί σας έγινα σοφότερος και  καλύτερος άνθρωπος.Προσπάθησα να είμαι δίπλα σας, να αφουγκράζομαι υπομονετικά τους προβληματισμούς σας και μαζί να βρίσκουμε τη λύση. Και αν κάποια φορά σας στεναχώρησα να γνωρίζετε ότι το έκανα πάντα για το κοινό καλό και με γνώμονα το όφελος της σχολικής κοινότητας. Καλή συνέχεια σε όλους εσάς τους μοναδικούς εφήβους που γνώρισα σε αυτά τα έξι χρόνια στο ΕΠΑΛ Κισάμου. Τους ταλαντούχους καλλιτέχνες, τους εφευρέτες, τα «μαστόρια», τους ζωηρούς, τους ατίθασους, τους φιλότιμους, τους εναλλακτικούς, τη χαρά της ζωής και τη συνέχεια μας!!!
Σας ευχαριστώ όλους θερμά!!!
Με εκτίμηση
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισάμου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης
(από 1 Ιουλίου 2023 Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: