Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

ΠΕΡΙ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Στα όριά του το ΕΚΑΒ στα Χανιά – Η κατάσταση όπως είναι και οι λύσεις που προτείνουν οι διασώστες

 Ανεπαρκή αριθμό ασθενοφόρων για την κάλυψη του πληθυσμού στον νομό Χανίων διαθέτει το ΕΚΑΒ, ενώ και γεωγραφικά η κάλυψη είναι ελλιπής. Αυτό τόνισαν στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Χανίων, Ιγνάτιος Κυρίτσης, και ο γραμματέας του σωματείου, Θεοφάνης Καρεφυλλάκης. Οι δύο συνδικαλιστές εξήγησαν τί ακριβώς συμβαίνει στον τομέα τους, περιέγραψαν τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο και πρότειναν λύσεις που θα πρέπει να προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση.
Οι ελλείψεις στα Χανιά
«Στα Χανιά σήμερα λειτουργούμε επιχειρησιακά με τρία ασθενοφόρα. Μέχρι το 2014 ήταν ακόμα χειρότερα, ήταν δύο, αλλά τότε έγινε μια προσθήκη νοσοκομειακών οδηγών. Αλλά τα τρία ασθενοφόρα αυτά είναι κάτω από το όριο ασφαλείας. Για την περιφερειακή ενότητα Χανίων, βάσει του πληθυσμού της που είναι περίπου 150 χιλιάδες άνθρωποι, χρειάζονται πέντε ασθενοφόρα να είναι διαθέσιμα. Είναι ένα ανά 30 – 35 χιλιάδες κατοίκους και μια κινητή μονάδα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Είμαστε δηλαδή στο μείον δύο. Βγαίνει και ένα ασθενοφόρο στον Καβρό, στον τομέα Αποκορώνου. Εκεί έγινε μια προσθήκη με επικουρικούς και βάζουν ένα ασεθνοφόρο αλλά είναι μια 24ωρη βάρδια.
Τα Κέντρα Υγείας έχουν ασθενοφόρα και οδηγούς με γιατρούς, αλλά δεν βγαίνουν πάντα, ούτε είναι πάντα σε ετοιμότητα, γιατί τα ασθενοφόρα τους είναι με πάρα πολλά χιλιόμετρα και βγάζουν συχνά βλάβες. Στον τομέα Χανίων πάντως έχουμε καλά ασθενοφόρα.  Τώρα στα Χανιά είμαστε 39 άτομα, αλλά δουλεύουν 35 γιατί οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης έχουμε 7 επικουρικούς που οι συμβάσεις των 6 λήγουν φέτος. Αν δεν παραμείνουν αυτοί και κάποιοι πάνε και για συνταξιοδότηση, δεν θα βγάζουμε τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια».
Γιατί καθυστερεί το ΕΚΑΒ
«Το τηλεφωνικό κέντρο έχει να διαχειριστεί καταστάσεις που κυμαίνονται από τις πιο ακραίες – πυροβολισμό, ανακοπή, μαζικό πολύνεκρο τροχαίο, μέχρι πονοκέφαλο, μια απλή ζάλη, πονόδοντο και νύχι. Έχει τύχει, επειδή ο κόσμος θέλει να περάσει την ουρά του νοσοκομείου και να μπει μέσα, να κάνει κατάχρηση του μέσου που έχουμε. Και δυστυχώς το μέσο αυτό δεν το έχουμε όπως θα έπρεπε, είμαστε ήδη οριακά. Όταν ένα ασθενοφόρο πηγαίνει σε ένα περιστατικό που είναι κεφαλαλγία και γίνει ένα τροχαίο – και έχουμε ρεκόρ στα τροχαία, δυστυχώς – δεν θα υπάρχει διαθέσιμο για να πάει σε αυτό το επείγον περιστατικό.
Καθυστερήσεις όπως στην Αττική δεν έχουμε, εδώ η καθυστέρηση πολλές φορές προέρχεται από την απόσταση. Αν το κέντρο υγείας, για παράδειγμα, της Κανδάνου δεν έχει μια μέρα οδηγό και δεν μπορεί να στείλει ασθενοφόρο, ή έχει άλλο περιστατικό εκείνη την ώρα, πάμε εμείς από τα Χανιά. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στα δέκα λεπτά. Δεν υπάρχει άλλος για να φύγει. Εγώ έχω φύγει σε τροχαίο με μηχανάκι, με δύο ανήλικα παιδιά, από τα Χανιά στη Χρυσοσκαλίτισσα. Γι’ αυτό φωνάζουμε χρόνια τώρα, ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξει τομέας Κολυμβαρίου. Θα μικρύνει τις αποστάσεις ζωτικής σημασίας πολύ και θέλουμε να δουν σοβαρά το πρόβλημα οι βουλευτές των  Χανίων για να γίνει επιτέλους πράξη».
Καλοκαιρινός χαμός
«Μόνο από τους τουρίστες που έχουμε το καλοκαίρι, τις βραδινές ώρες πάντα έχουμε 5-6 περιστατικά μέθης τουλάχιστον. Έχει τύχει να πάμε σε μαγαζί στον Πλατανιά το ίδιο βράδυ τέσσερις φορές. Δεν συζητάμε για τα τροχαία, στην παλιά εθνική μπορεί να πάμε σε τρία τροχαία σε διάστημα μιας ώρας. Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τα παθολογικά, τα αναπνευστικά, όλα τα υπόλοιπα. Ο όγκος είναι τεράστιος και τώρα, λόγω της αδυναμίας του νοσοκομείου Χανίων να αντιμετωπίσει κάποια περιστατικά, έχουν αυξηθεί οι διακομιδές προς το ΠΑΓΝΗ, οι οποίες γίνονται με ασθνεοφόρο. Τον μήνα Μάιο είδαμε, αντί να φεύγει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια για διακομιδή, να χρειάζονται δύο, και πρωί και απόγευμα, και νύχτα».
Τι χρειάζεται το ΕΚΑΒ στα Χανιά
«Χρειάζεται να ανοίξει τομέας Κολυμβαρίου με έντεκα θέσεις. Να στελεχωθεί ασθενοφόρο δηλαδή που θα σταθμεύει δυτικά. Θέλουμε γιατρούς στα Χανιά, έχουμε τρεις οργανικές θέσεις και μια επικουρική που είναι κενές. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί εμείς οι διασώστες δεν μπορούμε να δώσουμε φάρμακα. Εμείς προσφέρουμε πρώτες βοήθειες, αλλά ο γιατρός θα δει τι έχει το περιστατικό και θα του δώσει κάτι αν χρειάζεται χωρίς να περιμένει να φτάσει στο νοσοκομείο. Είναι σαν να έρχεται το νοσοκομείο στο θύμα. Και ζητάμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων μας.
Έχει πέσει στα χέρια μας προκήρυξη, όπου η κυβέρνηση και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας θα έκαναν μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, με 4.000 άτομα εκ των οποίων 223 στο ΕΚΑΒ. Αυτό ήταν το 2020, η προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμα και μάθαμε ότι στο ΕΚΑΒ Κρήτης δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη. Και φανταστείτε ότι από το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα συνταξιοδοτήθηκαν 560 άτομα τα τελευταία πέντε χρόνια και εμείς θα προσλάβουμε 223 διασώστες. Εκτός αν ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει σύμπραξη με τον ιδιώτη ώστε να έρχονται ιδιωτικά ασθενοφόρα που θα πληρώνει το κράτος μέσα από τις εισφορές του πολίτη».
ΠΗΓΗ zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: