Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ..ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ

Εγκαίνια έκθεσης "Τόπος και Άνθρωποι των Παλαιών Ρουμάτων". 
Μια έκθεση με πρόσωπα και καταστάσεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του χωριού. Μια έκθεση που θα μπορούσε να γίνει σε κάθε χωριό της Κισάμου, για να ξυπνήσει αναμνήσεις, να δούνε οι νεώτεροι τα ήθη και έθιμα που ειναι ξεχασμένα και να φρεσκάρει και σε κάποιους την μνήμη τους. Συγχαρητήρια στο Δήμο Πλατανιά και των ανθρώπων της λαϊκής βιβλιοθήκης των Παλαιών Ρουμάτων. Μια ιδέα που πρέπει να βρει μιμητές και αλλού.
                         Φώτο Βαγγέλης Δεσποτάκης
 Ο χαιρετισμός του εμπνευστή της έκθεσης Μανώλη Μπομπολάκη
Ο σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μορφές χωριανών κυρίως από το παρελθόν, να δείξει ιστορίες μέσα από τη φωτογραφία που κινδυνεύουν να χαθούν, να ξυπνήσει αναμνήσεις για αγαπημένα πρόσωπα και ξεχασμένα επαγγέλματα, να φρεσκάρει τον πολιτισμό του τόπου με εικόνες παλαιών χορευτών, λαϊκών οργανοπαιχτών, τραγουδιστών ριζίτικου τραγουδιού, να διατηρήσει έθιμα και παραδόσεις, να παρουσιάσει βιοπαλαιστές, διανοουμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, οπλαρχηγούς.
Πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος, όπως ο Νικόλαος και ο Μάρκος Ρενιέρης, ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε ελεύθεροι σήμερα, ανθρώπους που πολεμήσαν για να κλείσουν το δρόμο στο φασισμό, ενώ δημιουργούσαν ταυτόχρονα Βιβλιοθήκη για να προάγουν την μόρφωση και την πρόοδο, ερασιτεχνικό θεατρικό όμιλο για τη ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, αλλά και άλλες σπουδαίες κοινωνικές δράσεις. 
Με αυτό τον τρόπο ήθελαν να αναπτύξουν την κοινωνία εκείνη την εποχή που στις συνθήκες του πολέμου φάνταζε σαν περιττή πολυτέλεια, όμως τα κατάφεραν γιατί είχαν στόχους και πίστη σε αυτό που έκαναν. 
Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την παρουσίαση ενός τόπου και των ανθρώπων του είναι η φωτογραφία, που είναι κατά την άποψη μας τέχνη και ταυτόχρονα ένα πολυεργαλείο που προσφέρει το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, απλά χωρίς λόγια και ταυτόχρονα με χιλιάδες λέξεις 
Η τέχνη της φωτογραφίας είναι σε τελευταία ανάλυση το ξύπνημα των αισθήσεων, των συναισθημάτων, των συνειδήσεων, η πάλη των σκέψεων, η έμπρακτη μετάδοση ιδεών, είναι η ανάγκη για δημιουργία, η επιθυμία να κατανοήσουμε τον κόσμο μας και το όχημα για την πνευματική μας αναβάθμιση. Τελικά αυτοί ήταν και οι λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε τη φωτογραφία για την παρουσίαση του ιστορικού τόπου μας μέσα από αυτήν.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πλατανιά Μαλανδράκη Ιωάννη και το ΔΣ του Δήμου για τη μεγάλη βοήθεια στην εκτέλεση της Μόνιμης έκθεσης. Θα ήταν παράλειψη επίσης να μην ευχαριστήσω τους Αντιδημάρχους Καλαϊτζάκη Γεώργιο, Λουπάκη Ασπασία και τον Πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Π. Καπνισάκη Αντώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: