Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

 Εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν, που συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παρακολουθούμε και μέσα από τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, τις «προσπάθειες» της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, για την διαχείριση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών απείρου φυσικού κάλλους του Δήμου μας.
Στην διάρκεια της «προσπάθειας» αυτής δημιουργούνται ρήξεις, αντιπαραθέσεις αλλά και παράξενες συμμαχίες μιας και στο οικονομικό σύστημα που ζούμε επιβιώνει ο οικονομικά επικρατέστερος με τις ευλογίες των κάθε λογής αρχών, κεντρικής, περιφερειακής και δημοτικής εξουσίας, εις βάρος των πιο αδύνατων και φυσικά εις βάρος του περιβάλλοντος, μιας και κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν.
«Προσπάθειες» που τις χαρακτηρίζει η ασυνέπεια, ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, μιας και το πραγματικό  μέλημα, δεν είναι η προστασία αυτών των περιοχών, άλλα η μεγιστοποίηση του κέρδους της Μονομετοχικής εταιρείας του Δήμου και των υμετέρων, των δικών τους δλδ, ανθρώπων.
Παρακολουθούμε τις κάθε λογής ευχαριστίες της Δημοτικής Αρχής, που κατά καιρούς δημοσιεύονται, σε δημόσια πρόσωπα για την «τάχα» προσφορά τους στον τόπο μας. Πρόσωπα που η συμμετοχή τους στις αποφάσεις των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων είναι αυτές που καθόρισαν και την τύχη αυτών των περιοχών, αφού 25 χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος “Natura 2000”, δεν έχουν εκδώσει ακόμα τα Προεδρικά Διατάγματα που ορίζουν τους κανόνες προστασίας τους. 
Είναι ή ίδια πολιτική που εντείνει τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Είναι οι ίδιοι που το μετατρέπουν σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και σε ευκαιρία για να «εμπορευτούν» και τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους.
Αυτή τη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ βαφτίζει «πράσινο» το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πυρηνική ενέργεια, ενώ στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος γενικεύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης. Γη, νερά, δάση, αέρας, θάλασσα, παραλίες, βουνά πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται. 
Στο ίδιο πνεύμα η Δημοτική Αρχή νοικιάζει στους «όμορους» ιδιοκτήτες, αυτούς που θέλουν να φτιάξουν το πεντάστερο, την παραλία της «Παχιάς Άμμου» στη Φαλάσαρνα, ενώ κάνει τα στραβά μάτια στην καταστροφή της παραλίας από την «Παχιά Άμμο» έως το λιμανάκι. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μόνο για τις εντυπώσεις, όσο αφορά την διαχείριση των πλαστικών των θερμοκηπίων, μακριά από την μόνιμη λύση που ζητούν οι παραγωγοί της περιοχής.  
Στο ίδιο πνεύμα όλες οι Δημοτικές Αρχές αντί να προστατεύσουν ως όφειλαν, αυτές τις περιοχές, τις ξεζούμισαν και ακόμα τις ξεζουμίζουν, φτιάχνουν μελέτες επί μελετών τάχα για την προστασία τους, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι πως θα βγάλουν ακόμα περισσότερα από αυτές ή πως θα ευνοήσουν επιχειρηματίες για το κέρδος. Αγνοούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει και με προχειρότητα παίρνουν αποφάσεις που πλήττουν και τις περιοχές αλλά και όσους δραστηριοποιούνται εκεί. Με απόλυτο τρόπο και χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, όπως φάνηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου 2023, αποφασίζουν και διατάσουν, με μοναδικό γνώμονα και πάλι το κέρδος. Ενώ είχαν απεριόριστο χρόνο για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους έδιναν την δυνατότητα να υπάρχει δημοτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, να υπάρχει απρόσκοπτος τρόπος πρόσβασης σε μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του τόπου μας, με ασφάλεια για όλους, επικαλούμενοι ανύπαρκτες αιτιάσεις, ακόμα και ο Covid τους φταίει, προτίμησαν να προωθήσουν την λύση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, υποχρεώνοντας τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους να βάζουν το χέρι βαθειά στην τσέπη για να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα του Λαφονησιού, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κάνει συνεχώς τον δικηγόρο μεγαλοϊδιοκτήτη της περιοχής. Βέβαια μπαίνει και μια άλλη παράμετρος, πως μπορούν και εκμεταλλεύονται με ομπρελοκαθίσματα την παραλία, όταν η έκταση είναι χαρακτηρισμένη, ακόμα, δασική.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είχε και ούτε ποτέ θα έχει καμία δέσμευση, είτε σε εργολάβους, είτε σε μεγαλοξενοδόχους. Η μοναδική της δέσμευση είναι προς τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας, στον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση, για υποδομές προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών μας, για προστασία του περιβάλλοντος, για το δικαίωμα στην ξεκούραση, για το δικαίωμα σε φτηνές διακοπές, για το δικαίωμα να απολαμβάνουν όλοι τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας χωρίς να πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους για ένα μπάνιο.     
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της περιοχής μας μέσα από τους μαζικούς του φορείς να παλέψει, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για να μην χρησιμοποιούν  τις  παραλίες μας μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.   
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: