Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Ως γνωστόν, η εταιρεία με την επωνυμία «IKOS KISSAMOS – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» σχεδιάζει τη δημιουργία μιας πολύ μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην περιοχή μας σε έκταση που αγόρασε τα προηγούμενα χρόνια. Ως δημοτική παράταξη στηρίζουμε ξεκάθαρα την επένδυση και πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, όμως πιστεύουμε επίσης ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που θα είναι πραγματικά επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Η περίοδος των χαμένων ευκαιριών συνεχίζεται για την Κίσσαμο, όπως συνεχίζεται και η περίοδος της αναπτυξιακής στασιμότητας. 
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4759/2020, για να μπορέσει να δομηθεί επιφάνεια που υπερβαίνει τα 8.000 τ.μ. πρέπει να παραχωρηθεί μέρος του γηπέδου ανάλογο των αντίστοιχων στρεμμάτων στον οικείο Δήμο με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς αντάλλαγμα. Αντί του προαναφερόμενου τμήματος γης, επιτρέπεται η παραχώρηση ενιαίας έκτασης σε άλλο ακίνητο, όμορο ή μη προς την έκταση που θα ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση, το οποίο θα βρίσκεται πάντως εντός των διοικητικών ορίων της ίδιας Δημοτικής Ενότητας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. 
Σε περίπτωση που η προς παραχώρηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το ακίνητο που θα ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση η προς παραχώρηση ενιαία έκταση πρέπει να έχει την αυτήν ή και μεγαλύτερη αντικειμενική αξία με το γήπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση και πολεοδομική καταλληλότητα για την ανάπτυξη των χρήσεων που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο (παρ. 3, άρθρο 34, Ν. 4759/20). Επιπλέον, στον ίδιο νόμο, αλλά και στην τροποποίηση αυτού με τον 5037/2023, άρθρο 238, αναφέρεται ρητώς ότι: η αναστροφή της παραχώρησης της έκτασης και η μετατροπή της αντίστοιχης υποχρέωσης σε χρηματική είναι δυνατή οποτεδήποτε, ακόμα και μετά την αποπεράτωση της τουριστικής εγκατάστασης. 
Η Δημοτική Αρχή, με την έγκριση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου, αποφάσισε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 να επικαιροποιήσει παλαιότερη απόφαση για τη μετατροπή της εισφοράς γης σε χρήμα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι και η προγενέστερη, όπως και η τελευταία, ήταν ουσιαστικά παράνομη λόγω κολλήματος δημοτικού συμβούλου που ψήφισε. Έτσι, αντί για πολύτιμη γη, ο Δήμος Κισσάμου θα λάβει από την εταιρεία το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο η Δημοτική Αρχή θεωρεί πολύ μεγάλο, με βάση την αντικειμενική αξία της έκτασης, αποκρύπτοντας όμως ότι η εμπορική αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η συγκεκριμένη έκταση αγοράστηκε με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω.
Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έχοντας το βλέμμα στο μέλλον του τόπου μας και των επόμενων γενεών, πρότεινα να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα και να πάρουμε μία απόφαση που πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερη και δίνει μεγαλύτερες και σημαντικότερες προοπτικές για την περιοχή μας.
Συγκεκριμένα, πρότεινα:
Α) Η προς παραχώρηση έκταση να παραμείνει στην ιδιοκτησία και κυριότητα της εταιρείας, αφαιρούμενου του τμήματος κατά μήκος της νότιας πλευράς της ιδιοκτησίας, για τη δημιουργία πεζοδρομίου και διαπλάτυνσης της οδού πλάτους, π.χ. 4 μέτρων περίπου. 
Β) Να συμφωνηθεί η αξία του υπολειπόμενου τμήματος της παραχωρούμενης έκτασης μεταξύ των πλευρών στη σημερινή κατάστασή της και η αντιστοίχισή της, κατ’ εκτίμηση, σε αντίστοιχη έκταση γης.  
Γ) Να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την περαίωση της εγκατάστασης, προκειμένου να παραχωρηθεί από την εταιρεία, έκταση αντίστοιχης αξίας στον Δήμο Κισάμου. 
Δ) Να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή, μαζί με τους δύο προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Καλουδιανών και Καλλεργιανών και εκπρόσωπο της εταιρείας, για την υλοποίηση της συμφωνίας. Η Επιτροπή να έχει τη συνδρομή από νομικό σύμβουλο και συμβολαιογράφο. 
Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε, αν και είναι προφανές ότι η πρόταση μας εξυπηρετεί το πραγματικό καλό όλων των πλευρών, αλλά κυρίως το μέλλον των παιδιών μας και την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια και για τις επόμενες γενιές. Η Δημοτική Αρχή κοιτάζει κοντόφθαλμα το σήμερα. Ακόμα και όταν το κάνει, πάντως, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και η εικόνα της Κισσάμου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

ΥΣ.: Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΕΠΟΦΕΚ κ. Στέλιο Κουνελάκη που απέστειλε επιστολή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Συγχαρητήρια και στον προεδρο του ΝΕΣΚ κ. Ευάγγελο Χουδαλάκη, που επίσης έκανε το ίδιο με την τοποθέτησή του, λέγοντας στη Δημοτική Αρχή να σκεφτεί καλά πριν αποφασίσει.
Με εκτίμηση
Σταθάκης Θεόδωρος
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κισάμου


Δεν υπάρχουν σχόλια: