Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στο γεμάτο από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κισάμου, και σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η τελετή αποφοίτησης του ΕΠΑΛ Κισάμου – Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης για το σχολικό έτος 2022-23.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν – εκ μέρους του Δημάρχου Κισάμου Γ. Μυλωνάκη – ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Χαχλάκης, καθώς και οι επικεφαλείς της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου μας Θ. Σταθάκης και Γ. Φραγκιουδάκης. Ακολούθησε ομιλία από το Διευθυντή του σχολείου και τη πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, καθώς και προβολή ολιγόλεπτου video αναμνήσεων με φωτογραφίες από τις δράσεις/εκδηλώσεις του σχολείου, το οποίο επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός Α. Λυρώνης.
Στην ομιλία, που προηγήθηκε της απονομής  Πτυχίων και Απολυτηρίων στους/στις απόφοιτους/τες μαθητές/τριες, ο Διευθυντής του σχολείου Νεκτάριος Ζουριδάκης ανέφερε τα εξής :
«…Η  εκδήλωση αυτή  αποτελεί πραγμάτωση μιας ακόμα ιδέας που τριγυρνούσε στη σκέψη μας τα τελευταία 4-5 χρόνια αλλά διάφορες συγκυρίες δεν επέτρεπαν την υλοποίησή της, με κυριότερο αίτιο βέβαια την Πανδημία  που ανέστειλε  την υλοποίηση όλων των πολιτιστικών και γενικότερα κοινωνικών εκδηλώσεων. Έτσι , έστω και λίγο πριν αποχαιρετήσω αυτό το σχολείο – που 6 χρόνια τώρα υπηρέτησα ως διευθυντής – με τη συνδρομή και αρωγή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων  ιδιαίτερα της πρόεδρου  κας Ρηγάκης ,η ιδέα αυτή έλαβε σάρκα και οστά. Βέβαια είχαμε σκοπό να είναι μια γιορτή χαράς ,δυστυχώς όμως είναι μια γιορτή που λαμβάνει χώρα σε περίοδο εθνικού πένθους. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτή την ώρα τις τόσες ψυχές που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, στα βαθιά νερά της ανθρώπινης αδιαφορίας.
Ελπίζουμε η αποψινή τελετή να αποτελέσει παρακαταθήκη και για τις επόμενες σχολικές χρονιές αφού η αποφοίτηση από την Τρίτη Λυκειακή τάξη είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, τόσο για τους αποφοιτήσαντες μαθητές, όσο και για τους γονείς τους, αφού ένα ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Ένας κύκλος κλείνει, η πορεία τους στα μαθητικά θρανία ολοκληρώνεται, και ανοίγει μπροστά τους μια νέα ζωή, μια νέα άγραφη σελίδα. Η σελίδα της ενήλικης ζωής.
Είναι η ώρα που τα παιδιά βρίσκονται στην άκρη μιας “κορυφής” και ανοίγουν τα “φτερά” τους για να πετάξουν ψηλά και μακριά,
να γνωρίσουν τον κόσμο
Να ζήσουν,
να γευτούν,
να μάθουν,
να κάνουν λάθη,
να πέσουν και να ξανασηκωθούν
Να φτιάξουν μια κοινωνία καλύτερη.
Η αποφοίτηση είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και για εμάς τους εκπαιδευτικούς αφού κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς και όλων των ετών που πέρασαν, με τις δυσκολίες και τα προβλήματα, με τις χαρές και τις λύπες, με τις συζητήσεις και τις διαφωνίες.
Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί, που σε αυτό το πρώτο πέταγμα, όταν οι μαθητές μας ανοίγουν φτερά τους είμαστε εκεί, διακριτικά και αθόρυβα, δίπλα στα παιδιά σας, δίπλα στα παιδιά μας… δίπλα σας … και όπως σε όλους τους αποχαιρετισμούς, εναλλάσσεται η χαρά με τη λύπη, ο ενθουσιασμός με την μελαγχολία, αναλογιζόμαστε τα χρόνια που πέρασαν, τα σχολικά χαμόγελα, κοιτώντας παράλληλα μπροστά σε όλα αυτά που θα ‘ρθουν.
Εμείς οι δάσκαλοι αναλογιζόμαστε κάθε χρονιά, αν καταφέραμε να πλάσουμε τους μαθητές μας, να τους φυτέψουμε ένα σπόρο , να φροντίσουμε  δηλ, το πνεύμα τους μα πιότερο την ψυχή τους ώστε να γίνουν ελεύθεροι  και υπεύθυνοι, πολίτες. Ύστερα φροντίζουμε  για τη φυσική και επαγγελματική αγωγή τουςώστε να ασχοληθούν μ αυτό που αγαπούν . Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο όμως  πέρα από τις γνώσεις , είναι να γίνουν άνθρωποι με ιδανικά και αξίες, άνθρωποι με Α κεφαλαίο !!!!! Άνθρωποι που δεν θα ανέχονται τους άδικους πολέμους  ,τους άδικους θανάτους ,την καταπάτηση των δικαιωμάτων κάθε πλάσματος πάνω σ αυτή τη γη. Έχουμε  οδηγό το μεγάλο μας  ποιητή Κωστή Παλαμά….
ΣΜΙΛΕΨΕ ΠΑΛΙ ΔΑΣΚΑΛΕ ΨΥΧΕΣ – ΥΠΟΜΟΝΗ!
ΧΤΙΖΕ ΣΟΦΕ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ !
Ελπίζουμε αυτά τα παιδιά που απολύονται απόψε ,να πήραν κάτι  από αυτά που ονειρευόμασταν  και προσπαθούσαμε. Οι δικές μας προσπάθειες αλλά και οι κόποι των γονιών σας, είναι τα εφόδια που παίρνετε για τον δικό σας αγώνα πραγμάτωσης των ονείρων σας  στο ταξίδι που τώρα ξεκινά….
Αγαπητά μας παιδιά !!! Σας εύχομαι με την καρδιά μου
να έχετε υγεία,
να πετύχετε τους στόχους σας,
να γελάτε ευτυχισμένοι,
να δίνετε χαρά σ’  αυτούς που σας αγαπούν.
Συγχαίρω τους γονείς σας γι’ αυτά που σας χάρισαν,  για την αγάπη και τη φροντίδα τους.
Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας προς το Σχολείο. Κρατήστε το φυλαγμένο στην καρδιά σας και εμπνευστείτε απ’ αυτό!
Καλό ταξίδι στη ζωή σας.».
Από την σελίδα του ΕΠΑΛ Κισάμου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: