Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΚΙΣΑΜΟΣ - ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ MONNIANI ΤΟ 1639

Όπως μας δείχνει στην φώτο ο Gerola όταν πέρασε απο το φρούριο της Κισάμου το 1905 είδε το Γενουάτικο φρούριο αυτό το μικρό που το διαλύσαμε για τις πέτρες του, να στέκει ολάκερο.
Φυσικά εγώ δεν θα σταθώ τι συνέβη μετά και το διαλύσαμε αλλά θα σας αναρτήσω μια αναφορά του 1639, ενός Ενετού ονόματι Μοννιάνι που διαπίστωσε οτι το γενουάτικο φρούριο στο πρωταρχικό του σχέδιο ήταν τριγωνικό με κάθε γωνία απο ένα Πύργο αργότερα έγινε ασύμμετρο πεντάγωνο και αυτό το σχέδιο αποτύπωσε και ο Gerola το 1905 (φωτο κάτω)
Αριστερά όπως ήταν το 1639 και δεξιά άδειο και μισοεπειπωμένο μέσα το 1905. Μάλιστα στην περιγραφή του Μοννιάνι το 1639 είδε  οικόσημα έξω απο την Πύλη του φρουρίου καθώς και το λιοντάρι της Αγίου Μάρκου που δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ως και τώρα. 
Για να κατανοήσουμε με ακρίβεια που βρισκόταν το παλιό Γενουάτικο φρούριο δείτε εικόνα κάτω.
Εντός του μικρού αυτού φρουρίου υπήρχαν οι στρατώνες, φυλακές, ένα πηγάδι και μια εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: