Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ 1897-98

Από το 1821 ως και το 1897 το φρούριο του Καστελιού πολιορκήθηκε πάμπολλες φορές και σχεδόν όλες έπεσε στα χέρια των επαναστατών, βέβαια με τους Τούρκους να το επανακαταλαμβάνουν φέρνοντας ενισχύσεις πότε απο τις Βουκολιές και τα Χανιά και πότε ζητώντας βοήθεια απο τις Μεγάλες δυνάμεις τις εποχής. 
Το 1823 με τον Τομπάζη, το 1866 με τον Σκαλίδη και τον ταγματάρχη Φρουδάκη, το 1877 με την ατυχή επανάσταση του Σκαλίδη που οδήγησε στην σύλληψη του, αλλά και το 1897, που ενώ ήταν έτοιμοι να το καταλάβουν οι επαναστάτες οι Μεγάλες δυνάμεις τους διέσωσαν φέρνοντας στον κόλπο πάνω απο 15 πλοία και κανονιοβολώντας τους Έλληνες.
 Η παραπάνω εικόνα είναι απο το 1897-98 όταν οι μεγάλες δυνάμεις έσπευσαν στον κόλπο της Κισάμου να βοηθήσουν τους 900 Τούρκους που είχαν κλειστεί στο φρούριο και λιμοκτονούσαν πολιορκούμενοι απο τους επαναστάτες. Πρώτοι που έσπευσαν να τους βοήθησαν οι Αυστριακοί, καλοί τους φίλοι τότε.
Οι Μεγάλες δυνάμεις τότε ήταν οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ρωσία και Ιταλία!
Η επανάσταση του 1897-98 ήταν η αιτία που καταστράφηκε για τελευταία φορά η πόλη του Καστελιού εκτός τειχών και όλα τα κτίρια δίπλα απο το τουρκικό κάστρο ισοπεδώθηκαν. Η επόμενη μέρα βρήκε μόνο το φρούριο να στέκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: