Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Η ομάδα «Φιλόζωοι Κισσάμου –Animal Friends of Kissamos» θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την κυρία Μαίρη Μανουσάκη η οποία διέσωσε επτά παρατημένα κουτάβια που είχαν μείνει μόνα πάνω σε μία επικίνδυνη στροφή στην περιοχή των Φαλασσάρνων. Τα μέλη της ομάδας ειδοποιήθηκαν για την εύρεσή τους και η διασώστης τους θα τα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα έως ότου βρεθούν φιλόζωοι που μπορούν να τα φιλοξενήσουν προσωρινά (εθελοντές φιλόζωοι) ή φιλόζωοι που θα θελήσουν να τα υιοθετήσουν και να τα εντάξουν στην ζωή τους με συμβόλαιο υιοθεσίας. 
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι παρόλο που όλα τα σκυλάκια είναι κουτάβια λίγων ημερών έχουν, ωστόσο, διαφορετική ηλικία και μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Το στοιχείο αυτό μαρτυρά πιθανότατα την εγκατάλειψή τους από ιδιοκτήτη περισσότερων από ένα θηλυκών σκυλιών που γέννησαν αυτά τα κουτάβια. Η κυρία που τα βρήκε ανέφερε ότι και πέρυσι είχε βρει τρία ακόμα κουτάβια παρατημένα στην αυλή της τα οποία μπόρεσε να δώσει σε οικογένειες. Είναι λυπηρό για όλους μας και στρεσογόνο για τους εθελοντές φιλόζωους το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην Κίσαμο δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι ώστε να μεριμνούν για τη στείρωση των σκυλιών τους ώστε να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο σενάριο σχεδόν πλέον κάθε μήνα από έναν μεγάλο αριθμό κουταβιών που πρέπει να φροντιστούν και να διαφυλαχθεί η ασφαλής διαβίωσή τους. 
Οι εθελοντές που μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνται στην Κίσαμο για την προσωρινή φύλαξη αδέσποτων δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό κουταβιών μιας και ορισμένοι φιλοξενούν κατά μέσο όρο δύο κουτάβια. Για το λόγο αυτό γίνεται έκκληση προς όποιον ή όποια ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το έργο της προσωρινής φιλοξενίας κουταβιών ώστε να γυρίσει σελίδα η κοινωνία μας, να μην τα αντικρίζουμε νεκρά στους δρόμους και να αποφεύγονται προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τον υπερπληθυσμό ελεύθερων αδέσποτων σκυλιών. Η ύπαρξη αδέσποτων έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τον τουρισμό. Οι επισκέπτες μας από άλλες χώρες σοκάρονται όταν διαπιστώνουν πόσο παραμελημένα είναι τα κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους και αυτό αποτελεί έναν παράγοντα που λαμβάνουν υπόψη τους όταν σχεδιάζουν τις επόμενες διακοπές τους. Δεν έχουμε την άνεση να μην λαμβάνουμε υπόψη μας την άποψή τους και να συνεχίζουμε σαν κοινωνία να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στα ζώα. Επιπλέον, τα οφέλη για τον άνθρωπο που παρέχει φροντίδα σε κατοικίδιο ζώο είναι πολλαπλά έχοντας άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία. Αποδεδειγμένα, η φροντίδα αυτή συμβάλει θετικά στη διάθεση ανθρώπων με κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.
Αν θέλετε να στηρίξετε το έργο της εθελοντικής ομάδας «Φιλόζωοι Κισσάμου –Animal Friends of Kissamos” μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα afkissamos.gr στην οποία καταγράφονται τα αδέσποτα ζώα που έχουν περισυλλεγεί στην Κίσαμο και χρειάζονται προσωρινή φύλαξη ή υιοθεσία είτε να εγγραφείτε ως εθελοντής επικοινωνώντας με μήνυμα στην ομάδα Φιλόζωοι Κισσάμου –Animal Friends of Kissamos στο Facebook. 
Η αμφίδρομη στήριξη από και προς τον δήμο Κισάμου δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για ένα ασφαλές πλαίσιο διαβίωσης κάθε ύπαρξης στην κοινότητά μας και καλλιέργειας σεβασμού και αλληλοϋποστήριξης των μελών της. Το να είσαι αδέσποτος δυστυχώς δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι αλλά προκαλείται από την αδυναμία ανάληψης ευθυνών. Η δική σας συμβολή, η δική μας συμβολή, η συμβολή όλων είναι το σημαντικό λιθάρι που θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αλλαγές σε ποικίλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής.
Φιλόζωοι Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: