Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ....

Σειρά προτάσεων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις ακτές του βόρειου άξονα, από τα Χανιά έως το Κολυμπάρι, κατέθεσε σήμερα ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Βασίλης Καψιμάλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Τελικά η διάβρωση είναι τοπική απο Χανιά ως και Κολυμβάρι ..απο εκεί και πέρα γίνεται το αντίθετο; 

Φυσικά όταν μιλάμε για διάβρωση το μυαλό μας πάει στα τοιχία, στους δρόμους, στα μπεντενάκια.. αλλά ο κ. Καψιμάλης είπε και κάτι άλλο που ενδιαφέρει και μας, μάλιστα θα έλεγα πάρα πολύ...
 - Όταν έχουμε διάβρωση έχουμε επιπτώσεις και στις ανθρώπινες δραστηριότητες, κατασκευές, χάνει ο άλλος την περιουσία του κ.λπ. και προβλήματα στο τοπικό οικοσύστημα. Ο τουρίστας αυτό που αποζητά όταν φεύγει από τη χώρα του για να έρθει εδώ και κοιτάζει και την παραλία και τον ήλιο και το μάτι του να ευχαριστηθεί να καθίσει εδώ και βέβαια και να αφήσει και τα εισοδήματά του. Πιθανώς να μην το έχετε σπουδαιολογήσει στο μυαλό σας, αλλά το Α και το Ω στις παραλίες της Ελλάδας είναι η άμμος. Μάλλον είναι ο θησαυρός μας που κάπου τον έχουμε αφήσει πίσω και τον παρατάμε και τον πετάμε και πολύ μακριά. Γνωρίζετε και στη δικιά σας περιοχή το πόσες αμμοληψίες έχουν γίνει κατά τις περασμένες δεκαετίες και πόσα κτήρια έχουν κατασκευαστεί και υποδομές έχουν γίνει με βάση αυτή την άμμο με την οποία εμείς ουσιαστικά αναζητάμε. Πρόβλημα υπάρχει εδώ. Το γνωρίζετε όλοι. Και από τις καταιγίδες και από τη μακροχρόνια διαδικασία της απομάκρυνσης της άμμου.

Τελικά μάλλον θα πρέπει να τον καλέσουμε και μεις αν δούμε την κατάσταση των παραλιών μας απο τα Νοπήγια ως και τα Βιγλιά και την Καλυβιανή που η άμμος έχει κάνει φτερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: