Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Διαβάζοντας τα πρακτικά του Δ.Σ του Δήμου Κισάμου και ειδικά πως ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι των διαφόρων παρατάξεων, βρήκα μερικούς που ψηφίζουν "Παρών", αν και είναι αντίθετοι με την πρόταση της δημοτικής αρχής. Δεν ξέρω τι εκφράζει στα αλήθεια η λεξούλα αυτή, αλλά θεωρώ οτι δεν είναι μια ξεκάθαρη ψήφος, ειδικά σε καίρια θέματα και μάλλον είναι μια ψήφος μεσοβέζικη, πολύ ακίνδυνη και τεχνική. Τεχνική γιατί με τον να δηλώσεις παρών μάλλον θέλεις να τα έχεις καλά με όλους, και κυρίως με τον εαυτό σου!!
Στον Κλεισθένη Ν4455/18 στο άρθρο Άρθρο 74 «Σύγκληση δημοτικού συμβουλίου -Αντικατάσταση του άρθρου 67 του ν. 3852/2010» παράγραφος 10 αναφέρεται :
“ 10. Αν κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση, μόνο για το σχηματισμό της απαρτίας. Τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων. Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία, ακόμα και αν αποχωρήσουν, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή, για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.”
Κάποιοι βέβαια λένε οτι δηλώνοντας "παρών"  δεν απορρίπτουν το σύνολο της πρότασης, άλλα θεωρούν ότι χρειάζεται βελτίωση για να το ψηφίσουν...κάτι που δεν γίνεται όμως ποτέ. Θα μπορούσε να ίσχυε αυτό μόνο αν υπολογιζόταν οι ψήφοι του "Παρών" στα αρνητικά που δεν συμβαίνει όμως.
Παράδειγμα...
 Επί 27 μελών τα 11 ψήφιζαν ΝΑΙ, τα 10 ΟΧΙ και 6 παρών. Το σύνολο των αρνητικών ψήφων ήταν 16 και η απόφαση θα ήταν αρνητική. Όμως με το ισχύον καθεστώς: επί 27 μελών τα 11 ψηφίζουν ΝΑΙ τα δέκα ΟΧΙ και 6 παρών. Τα 6 είναι εκτός καταμέτρησης και συνεπώς οι θετικές ψήφοι υπερέχουν και η απόφαση είναι θετική.

Άρα η ψήφος πρέπει να είναι Ναι και Όχι όλες οι άλλες είναι απλά για να καταγράφονται στα πρακτικά δίχως να ακουμπούν ποτέ την ορθότητα ή μη της απόφασης. Καιρός να το καταλάβουμε αυτό για να μην πέφτουμε σε παγίδες ..υποστηρίζοντας ότι:
- Εγώ την καταψήφισα την πρόταση είπα "Παρών"!! Παρών σημαίνει ΝΑΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: