Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΜΑΡΑΣ

Λίγες μέρες μετά την εκλογή του νέου συμβουλίου στον Πολιτιστικό σύλλογο Βουλγάρω* και να η πρώτη ομαδική προσπάθεια για την ανάδειξη των μνημείων του χωριού. Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου καθαρίζουν ένα πραγματικό ιστορικό διαμάντι του Δήμου μας, ίσως να μην υπάρχει άλλη στο μέγεθος της και την ομορφιά της, την Βενετσιάνικη γέφυρα της Καμάρας. Μια γέφυρα που ενώνει το Βουλγάρω με την Καμάρα στα Δερμιτζιανά. Μια γέφυρα που άντεξε τον χρόνο, τις περυσινές πλημμύρες, όμως χρειάζεται και αυτή την περιποίηση της.
Μπράβο στο σύλλογο και σε όλους όσους θα έλθουν στην προσπάθεια αυτή.... έστω και για να την δουν. 
* Ο Στέργιος Σπανάκης αναφέρει ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από το εθνογραφικό Βούλγαροι και αναφέρει στο χωριό εγκαταστάθηκαν Βούλγαροι στρατιώτες μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά το 961. Το χωριό αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Vurgaro, στην επαρχία Κισάμου. Στην ενετική απογραφή του 1583 από τον Καστροφύλακα αναφέρεται ως Vurgaro με 139 κατοίκους και ο Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα το 1630 το αναφέρει ως Vurgaro.
 Στην κοινότητα Βουλγάρω υπάγονταν οι οικισμοί Δερμιτζιανά, Μάκρωνας, Λατζιανά, Μουρί και Χουδαλιανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: