Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ..... ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ

Πριν απο μια βδομάδα έγραψα οτι ετοιμάζει η κυβέρνηση να καταργήσει τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών...ένα τέτοιον που θέλουμε να βάλουμε για την διαχείριση, στο Λαφονήσι. Μάλιστα είχα γράψει οτι κακώς το φέρνουν σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τόσο γρήγορα, μιας και μπορεί να αλλάξει αποφάσεις και γραμμές άμα η κυβέρνηση το φέρει προς ψήφιση.
Να λοιπόν το πρώτο σκεπτικό της κυβέρνησης για αυτές τις περιοχές.... 
- Η υπαγωγή της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε έναν εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος οργανισμό, η κατάργηση των φορέων διαχείρισης και υποκατάστασή τους από τοπικά τμήματα και επιτροπές, η πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και η ανάθεση σημαντικού αριθμού των σημερινών αρμοδιοτήτων των φορέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που θα προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πρόταση του υπουργείου, που παρουσιάστηκε συνοπτικά το μεσημέρι της Πέμπτης (Πέμπτη βράδυ είχανε συμβούλιο) σε εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, από κοινού με ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις οικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας δομής; Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου:

-Η αρμοδιότητα των προστατευόμενων περιοχών θα μεταφερθεί στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (οργανισμός εποπτευόμενος από το υπουργείο Περιβάλλοντος), το οποίο θα μετεξελιχθεί. Ο νέος οργανισμός θα έχει διοικητικό συμβούλιο και προσωπικό.
-Οι φορείς, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, καταργούνται και μετατρέπονται σε «τμήματα» (λ.χ. Τμήμα Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς). Επικεφαλής σε κάθε τμήμα θα είναι διοικητικό πρόσωπο (υπάλληλος του φορέα) και όχι το διοικητικό συμβούλιο.
-Οι αρμοδιότητες για τα δάση, τα νερά και τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών θα μεταφερθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Αντίστοιχα θα περιέλθει στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι περισσότεροι από τους σημερινούς φορείς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναλάβουν έργα ΕΣΠΑ.
κλπ... 
Καλό είναι λοιπόν να το κοιτάξουμε αυτό πριν αποφασίσουμε για οτιδήποτε ειδικά για το Λαφονήσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: