Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Η ΚΑΝΤΩ ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΗΣΥΧΑΚΗ

Μια αναφορά της Κάντω Φατούρου Ησυχάκη σχετικά με τις Βενετσιάνικες βίλες σε Καλάθενες και στο Κόκκινο Μετόχι παίζει τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο αλλά και στις εφημερίδες. Καθηγήτρια Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης παντρεμένη με τον Μίνωα Ησυχάκη η κα Φατούρου έκανε οτι περνούσε απο το χέρι της το μακρινό 1970-72 να μας πείσει οτι τα μνημεία αυτά χρειάζονται προσοχή και έτσι με άρθρα στα διάφορα περιοδικά της εποχής παρακαλούσε και προσκαλούσε. «Η Ρετούντα της Κρήτης, Αθήνα 1972», «Επιδράσεις της Κεντρικής Ευρώπης στην αρχιτεκτονική της Κρήτης της Αναγέννησης 1974», «Η κρητική Αναγέννηση και τα Ιταλικά πρότυπα της αρχιτεκτονικής της, 16ος -17ος αιώνας, Ρέθυμνο 1983». Το μακρινό 1970 ως και το τέλος της ζωής της, αρχές του 2019, ήταν επισκέπτης των βενετσιάνικων οικιών της Κισάμου. Φυσικά αυτά τα 50 χρόνια ούτε η Ρετόντα ήταν έτσι που είναι σήμερα ούτε η βίλα Τριβιζάν ... όμως κανείς δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια αυτό που η κα Φατούρου ήθελε, με αποτέλεσμα σήμερα να την μνημονεύουμε προσπαθώντας συγχρόνως να κλάψουμε πάνω σε ερείπια.
- Ας ελπίσουμε κάποτε οτι θα καταλάβουμε τι αξίας πράγματα αφήνουμε να μας πάρει ο χρόνος... 
Φυσικά εκατοντάδες άλλες βενετσιάνικες οικίες δεν είδαν την δημοσιότητα, γιατί απλά έγιναν ένα με το χώμα πολύ πιο πριν ασχοληθούμε με αυτά. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ειδικά σε Κίσαμο και Δραπανιά. Ας είναι καλά και ο Gerola που πέρασε με διαταγή να τα καταγράψει γιατί αλλιώς δεν θα ξέραμε ούτε και αυτά. 

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω οτι το ίδιο ισχύει και για τις Βυζαντινές και Βενετσιάνικες εκκλησίες... που δεν μας αρέσουν και τις περιποιούμαστε καταλλήλως... ασπρίζοντας τις, βάζοντας σύγχρονα πλακάκια ή καταστρέφοντας τις αγιογραφίες με πιτσιλιστό σοβά.... το ίδιο είναι σαν να τις ρίχνουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: