Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Ή ΟΧΙ;

Ιδού το μέγα ερώτημα που προέκυψε μετά και την ανακοίνωση της Γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση του νόμου 2971/2001. Μάλιστα όπως άκουσα το νέο νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς ψήφιση.  
- Οι παραλίες θα παραχωρούνται στους ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού Δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους δήμους  από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο διαγωνισμός θα υποστηρίζεται από το ίδιο μηχανογραφικό σύστημα και θα γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε δήμο ή ευρύτερη περιοχή.
Ακόμη δεν έχουν καθορισθεί τα ποσοστά των εσόδων Δημοσίου και δήμων που σήμερα είναι 30-70 με αποτέλεσμα από τα συνολικά 50 εκατ. του 2016 να εισπράξει το Δημόσιο 15 εκατ. και οι δήμοι 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με δεδομένο ότι θεωρούν ότι με το νέο σύστημα η διαδικασία θα εξορθολογιστεί και αφετέρου θα σταματήσουν οι καταπατήσεις, με αποτέλεσμα τα έσοδα, όπως
υπολογίζουν, να τριπλασιαστούν (σ.σ. δηλ. να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ), προτείνουν το ποσοστό αυτό να αντιστραφεί (70-30). Τονίζουν, δε, ότι με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα αυξήσουν σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα τους από 35 εκατ. σήμερα σε 45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δήμοι αμφισβητούν ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι τόσο μεγάλη, και επικαλούμενοι τα μεγάλα έξοδα που έχουν για τη συντήρηση των παραλιών αλλά και για την πληρωμή των ναυαγοσωστών, ζητούν τα ποσοστά να παραμείνουν αμετάβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: