Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ

Η επιστροφή του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες δεν ήταν εύκολη. Καθυστέρησε να ξεκινήσει από την Τροία, προκειμένου να εξιλεώσει, μάταια, τη θεά Αθηνά για τις καταστροφές που επέφεραν οι Αχαιοί στα ιερά των θεών. Με καιρό ευνοϊκό αναχώρησε από την Τρωάδα, έφτασε στην Τένεδο και από εκεί έβαλε πλώρη για την Εύβοια. Στον Καφηρέα πολλά πλοία βούλιαξαν και πολλοί Αχαιοί πνίγηκαν από αναπάντεχη θύελλα. Χάρη στην εύνοια της Ήρας ο Αγαμέμνονας και τα πλοία του διασώθηκαν. Τρικυμία τον έσπρωξε στα Κύθηρα .....  στην Κρήτη, στην Κίσαμο, στην Πολυρρήνια. 
Στην Πολυρρήνια για να προσφέρει θυσία προς τιμήν της Θεάς Δίκτυννας Άρτεμις, όμως όπως λέει ο μύθος ή η πραγματικότητα, δεν κατάφερε να αποτελειώσει την θυσία γιατί επαναστάτησαν οι αιχμάλωτοι που είχε μαζί του (άλλοι λένε το πλήρωμα) με αποτέλεσμα να βάλουν φωτιά στα πλοία και ο Αγαμέμνονας να τρέξει γρήγορα να τα σώσει. Τελικά κατάφερε να σώσει ένα. Από τότε κάθε προσφορά (θυσία) που δεν αποτελείωνε την ονόμαζαν Κρητική θυσία (τελείν Κρητικήν θυσίαν). Την ιστορία παρακάτω την ξέρετε ..μόλις έφτασε στην πατρίδα του τον σκότωσαν....
Ο τρωικός πόλεμος έγινε τον 13ο ή τον 12ο αιώνα, πράγμα που αν η ιστορία είναι αληθινή τότε η Πολυρρήνια είναι πράγματι...αρχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: