Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 365 Μ.Χ

Στις πολλές ανασκαφές που έγιναν και γίνονται στην Κίσαμο έχει παρατηρηθεί ότι τα κτήρια που αποκαλύπτονται είναι σαν να έχουν κοπεί στο ίδιο ύψος. 
Οι τοίχοι δηλαδή σώζονται ανέπαφοι ως και ένα σημείο, αυτό μάλλον όπως διαβάζω σε μια είδηση του 2002 απο την ανασκαφή του Κέντρου Υγείας Κισάμου, οφείλεται στον περίφημο σεισμό της 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ. Ήταν τόσο δυνατός ο σεισμός, άλλοι μιλάνε για 8.2 άλλοι για 8.7 R  που κατέστρεψε τα πάντα. Ο σεισμός βάσει των ερευνών έγινε με το χάραμα, δηλαδή λίγο μετά τις 07.30 βρίσκοντας πολλούς στα κρεβάτια τους. Για νεκρούς ή ζωντανούς δεν έχουμε πολλές πληροφορίες εκτός απο αυτά που δείχνουν οι αρχαιολογικές έρευνες. 
Πάντως όπως σημειώνει η αρχαιολόγος κα Σταυρούλα Μαρκουλάκη ο σεισμός κατέστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη αν και υπήρξαν διασωθέντες γιατί πάνω απο πολλά σημεία καταστροφής και κοντά σε δημόσιους δρόμους έχουν βρεθεί υπαίθρια μαγειρεία και φούρνοι για τις προσωρινές ανάγκες των κατοίκων μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό του 365 μ.Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: