Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης με την λάθος ημερομηνία που είχε τυπωθεί το 1985 στους τουριστικούς χάρτες της πόλης.
Στην ανασκαφή Φ.Χ στο κέντρο της πόλης και νότια της Ηρώων Πολυτεχνείου βρέθηκε το 2001-2002 μια οικία η οποία είχε όλα όσα μαρτυρούν τι πέρασαν οι κάτοικοι την εποχή του σεισμού το 365 μ.Χ. Αφού βρέθηκαν τρία δωμάτια αποκαλύφθηκε στα δυτικά μια σκάλα που οδηγούσε στο υπόγειο της Ρωμαϊκής οικίας, στα πρώτα σκαλιά (7 το σύνολο) βρέθηκε ο πρώτος σκελετός άνδρα που είχε καταπλακωθεί εξ αιτίας του σεισμού και λίγο παρακάτω στο βάθος του υπογείου βρέθηκε και ο άλλος και αυτός καταπλακωμένος.
Τα πράγματα στο υπόγειο βρέθηκαν σε καλή κατάσταση και αρκετά από αυτά κοσμούν την δεύτερη βόρεια αίθουσα του 1ου ορόφου του Μουσείου Κισάμου. Χύτρες (στην μια υπήρχε ακόμα το φαγητό μέσα -μύδια) πολλά γυάλινα αγγεία μαρμάρινες λεκάνες, χειρόμυλοι, και πολλά πήλινα αγγεία. Φυσικά βρέθηκε και ο "θησαυρός"* τους στα χέρια του ενός νεκρού, κάπου 80 χάλκινα νομίσματα 3ου και 4ου αιώνα, που δεν πρόλαβε να βγάλει από το υπόγειο που τα είχε κρυμμένα. 
* Θησαυρός ονομάζεται όταν τα νομίσματα είναι μαζεμένα και πάνω απο 20.
Οι ανασκαφές στην Κίσαμο συνεχίζονται, μερικές φορές δημιουργούν πρόβλημα, όμως τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι τέτοια που μας δίνουν τόσες πληροφορίες που αλλάζουν την ντόπια ...ιστορία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: