Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΡΑΜΒΟΥΣΙΩΝ

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Συλλόγου προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα".  Ψάχνοντας τα παλιά περιοδικά κατά τύχη έπεσα πάνω σε μια συνέντευξη του προέδρου του συλλόγου το 1979, κ. Ξηρουχάκη.. που έλεγε
Ο σύλλογος ήταν πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Ειρηναίου ο οποίος  ήθελε να κάνει μια εκδήλωση ώστε να προβάλλει την Κίσαμο πέρα απο τα στενά της γεωγραφικά όρια. Έτσι κάλεσε κάμποσους επιχειρηματίες και δημόσιους υπαλλήλους και το συζήτησε. Ανέλαβα εγώ μαζί με τον κ. Δεσποτάκη και αμέσως διοργανώσαμε τις πρώτες γιορτές το 1970 με τίτλο "Τα Γραμβούσια". Διαλέξαμε τον τίτλο αυτό γιατί η Γραμβούσα απελευθερώθηκε πρώτη απο τους Τούρκους.
Ο σύλλογος διοργανώνει διαλέξεις με θρησκευτικό-πατριωτικό και πνευματικό περιεχόμενο μακρυά απο κομματικές διαμάχες. Ασχολούμαστε με όλα τα θέματα της παράδοσης, με την μουσική, με την αρχαιολογία τον κινηματογράφο.
Έχουμε ιδρύσει χοροδιδασκαλείο για να διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμα και σας σύλλογος βοηθάμε την τοπική κοινωνία με κάθε τρόπο. Φέτος (1979) θα βραβεύσουμε τον καλύτερο σε επίδοση μαθητή του Λυκείου, αλλά και τον καλύτερο σε ήθος με 2.500 δρχ έκαστος. Μάλιστα θα διοργανώσουμε εκτός την καθιερωμένη πλέον "Γιορτή κρασιού" και έκθεση λαϊκής τέχνης (οικιακή χειροτεχνία) μιας και η κρητική βελονιά ξεκίνησε απο την Κίσαμο.
1970-2017, 47 χρόνια ο σύλλογος είναι παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, είναι μαζί με τον Κισσαμικό, τον Φιλολογικό, απο τους παλαιότερους συλλόγους της πόλης και καλό είναι να μην σταματήσει το έργο του τώρα. Ο τελευταίος πρόεδρος του, ο αξέχαστος Θανάσης Δεικτάκης είναι δύσκολο να αντικατασταθεί αμέσως, αλλά είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να τα καταφέρουν το ίδιο καλά στο δύσκολο έργο του συλλόγου για την προβολή της Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: