Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στο Πολιτιστικό κέντρο στο Μάλεμε, του Δήμου Πλατανιά, το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Το "παρών" έδωσαν οι περισσότεροι Δήμαρχοι της Κρήτης, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης που κατέθεσε τις απόψεις του, επί των θεμάτων που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ανάμεσά στα θέματα αυτά, οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο στον Καλλικράτη,  το ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων, το προσφυγικό, οι καθυστερήσεις στην παραχώρηση διαχείρισης των παραλιών κτλ.
Μάλιστα, σε ότι αφορά το θέμα των συμβασιούχων των δήμων, η απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης ήταν να μην γίνει καμία απόλυση.
Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης έγινε παραμονές της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Δευτέρα (3/4).
Στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΕΔ Κρήτης, ο Δήμαρχος Κισάμου τόνισε:
Θεωρούμε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από την επιτροπή για τον "Καλλικράτη" έχει κάποια θέματα σημαντικά αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι εξυπηρετεί στο σύνολό της την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε. Αν θέλουμε απλή αναλογική ή όχι. Ένας δήμαρχος που δεν έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, πώς θα μπορεί να πάρει αποφάσεις. Και τώρα που έχει την πλειοψηφία, πάλι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις όπως πρέπει.  Πρέπει να είναι πλέον διακριτοί οι ρόλοι. 
Η αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο σκαλοπάτι δίπλα στον πολίτη, οπότε πρέπει να υποστηριχθεί ξεκάθαρα και να ελέγχεται για τις αποφάσεις του. Πρέπει να αφεθεί και να διοικήσει. Εμείς δεν είμαστε αυτοδιοίκηση, είμαστε ετεροδιοίκηση. Πρέπει η Κρήτη να κάνει το πρώτο βήμα. Πρέπει να απαιτήσουμε, πρέπει να απέχουμε από τα καθήκοντά μας, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για να δώσουμε να καταλάβει ο πολίτης ότι οι δήμαρχοι δεν κάνουν κουμάντο, όπως νομίζει ο κόσμος. Δεν μας αφήνουν! Έχουμε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία που δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε. Αν δε γίνει αυτό θα είμαστε "έρμαιοι" αυτής της κατάστασης και θα λέμε “τη μια μας φταίει αυτό και την άλλη εκείνο”. 
Ελπίζουμε όλοι οι δήμαρχοι Κρήτης να τηρήσουμε μια κοινή γραμμή στα θέματα που θα συζητήσουμε. Δυστυχώς, η ΚΕΔΕ, το προεδρείο της δηλαδή, όταν συγκρούεται με τα κέντρα εξουσίας, το κάνει και για άλλους λόγους και την πληρώνουν οι μικροί περιφερειακοί Δήμοι, όπως εμείς, σε σχέση με τους μεγάλους κεντρικούς δήμους. Μακάρι λοιπόν οι περιφερειακοί δήμοι να είχαν έναν κοινό φορέα για να ακούγεται η φωνή τους και να υπήρχε η δυνατότητα να ήταν ενωμένοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: