Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο ΑΝΑΠΑΡΑΔΙΑΔΗΣ

Ο μεγαλύτερος και πάντα επίκαιρος σχολιαστής πολιτικών πεπραγμένων στην γειτονιά μας είναι χωρίς αμφιβολία ο Γεώργιος Σουρής. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσεις ένα από τα σκωπτικά αλλά και συνάμα λυρικά ποιήματα του και να αποφύγεις τον παραλληλισμό με την σημερινή πολιτική πραγματικότητα.  Ίσως το μόνο που έχει αλλάξει στο σκηνικό είναι ο τόπος όπου ξεκινά πια η σκωπτική εκλογολογία. 
“Δεν ξέρεις τι να γράψεις, δεν ξέρεις τι να κανείς!
το στόμα σου ανοίγεις κι εξίστασσαι και φρίττεις..
τα ίδια και τα ίδια… Τρικούπης Δεληγιάννης, 
μα βγαίνει μες την μέση ο μέγας Μολαϊτης,
δεν ξέρει πια κανενός τι διάβολο να πη,
και αν πηγαίνουμ’ ετσι ..δεν είναι προκοπή.”
.....και ένα απο τα καλύτερα έργα του ο
Ο ΑΝΑΠΑΡΑΔΙΑΔΗΣ
Κυνηγημένος από την Εφορία δικηγόρος, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας γεροντοκόρης. Ο αδελφός της –που είναι και ο χωροφύλακας που τον κυνηγά- τον υποχρεώνει να παντρευτεί την αδελφή του, για να του παραγράψει τους φόρους. Σάτιρα για τη βαριά φορολόγηση, στην Αθήνα στα τέλη του 1800.
Φωτο Ανυφαντάκη Εφορία Κισάμου 1968
Σταυριανάκης Ν- Κουφογιαννάκης Θ- Μανωλεδάκης Γ- Φουρναράκη Χρ- Καβρός Ε.- Καβρού Ελ- Σκαράκης Ζ- Χοχλάκης Δ - Τζαβέλλας Καρανταγλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: