Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το δασαρχείο Χανίων έχει αποφασίσει την απαγόρευση παραμονής παραθεριστών και λουόμενων στο πανέμορφο Κεδρόδασος, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης. Η απόφαση αυτή, που έχει ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας του Κεδρόδασους, στο οποίο τα σημάδια φθοράς είναι έντονα. Βέβαια, η φθορά αυτή, που είναι εμφανής στα κομμένα κλαδιά, οφείλεται και στην υπερβόσκηση. Επίσης, η παρέμβαση του Δασαρχείου με ενημερωτικές πινακίδες στον χώρο, είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, θεωρήθηκε πως η καθολική απαγόρευση θα είναι θετική για τον τόπο στη λογική ότι αφέθηκε για καιρό ελεύθερο και τώρα πρέπει να προστατευθεί!

Είναι ντροπή να βγαίνουν τέτοιες ανακοινώσεις.... όταν προ δεκαετίας παρόμοια περιστατικά έμειναν ατιμώρητα ... Ειδικά στον Μπάλο που είναι και Natura ποιος μπορεί να επιβάλει κάτι; Το καλύτερο είναι να γίνει μια ενημέρωση και όποιος πιάνεται να πληρώνει γι όλους..... καταντήσαμε να γυρίζουμε τα πάντα πίσω....σαδεντρέπεστε!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν , το Κερδόδασος είναι και αυτό περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο natura , άρα πρέπει να είχε την ανάλογη προστασία.
Βέβαια ανήκει στα διοικητικά όρια του σημερινού δήμου Σελίνου , που δυστυχώς δεν το ενέταξε ποτέ στις προτεραιότητες του τόσα χρόνια , με μόνη εξαίρεση την περίοδο Ζουριδάκη με Πρόεδρο της Μονομετοχικής τον Μαραντώνη.
Εμείς σαν Δήμος Ιναχωρίου πάντα το βλέπαμε σαν μία συνέχεια της περιοχής Λαφονησίου , γιατί έτσι πραγματικά είναι και αποτρέψαμε μέχρι και το άνοιγμα δρόμου προς την παραλία και την τοποθέτηση καντίνας από την Μετζιδάκη Μαρία του Φώτη με την πλήρη ανοχή του τότε και νυν δημάρχου Δερμιτζάκη.
Με δικά μας έξοδα και με κάδους προσπαθήσαμε να γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών και στην συνέχεια με την υποστήριξη του Μαράκη , αλλά δυστυχώς όλα είχαν ένα τέλος.
Βέβαια πολλοί από τους επισκέπτες μεριμνούν για την καθαριότητα και σέβονται τον χώρο που τους φιλοξενεί , αλλά δυστυχώς η πλειονότητα των βιάζει ασύστολα , είτε με καταστροφή της χλωρίδας είτε με σκουπίδια και δυστυχώς με την κακή φήμη που έχει πάρει η περιοχή με την χρήση απαγορευμένων ουσιών .
Η βόσκηση είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής αλλά έστω και πάλι καθυστερημένα το Δασαρχείο ας κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος στο σύνολο της περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο natura.
Πιστεύω όμως να μην κάνει τα λάθη που έκανε τόσα χρόνια και προπάντων να μην κάνει αυτό που έκανε στο Λαφονήσι , που μετακίνησε τα τροχόσπιτα από τον αιγιαλό σε μία περιοχή όπου με έγγραφα , που τους έχουν κοινοποιηθεί , ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιες πράξεις έχουν εκδώσει είναι άκυρες και κάποιοι ευθύνονται τόσα χρόνια που δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ιάκωβος Σπερελάκης από το Κούνενι Κισάμου.